Србија

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Вучић: „Ситуација је грозна и биће још гора. Све може да нестане за шест месеци“

Председник Србије Александар Вучић се састао са мађарским премијером Виктором Орбаном и аустријским канцеларом Карлом Нехамером.

„Данас смо разговарали о свим важним и тешким питањима са којима се суочавамо. И енергетика и финансијска ситуација… Сви смо притиснути. Знамо сви колико ће тешко бити премоститити јесен, зиму, а богами и пролеће. Мислим да ће још гора бити следећа зима“, навео је Вучић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вучић је истакао да, када је реч о резервама гаса, свако чува своје.

„Исти је случај са храном, а 48 земаља ће бити на ивици глади“, додао је.

Одговарајући на питања новинара о енергетској ситуацији, Вучић је рекао да је ситуација много тежа него што људи мисле.

„Ни у једној од наших земаља људи нису навикли на овакве кризе, а ми их у државном апарату осећамо. Ситуација је грозна, биће још гора и ако неко тврди другачије, лаже. Све оно што смо урадили како треба у протеклих 10 година, све може да нестане за шест месеци и то не нашом кривицом“, рекао је Вучић.

Како је истакао, није питање само то да ли ће бити довољно гаса за наша домаћинства.

„Шта ћемо са компанијама? Оне неће моћи да издрже, затвараће се шопинг молови, јер не могу да плате енергију. Ми не можемо да се меримо са Немцима, они компанијама могу да достављају паре, а шта ми да радимо? Одакле да дајемо? Сви смо у грозној ситуацији… Да кажу да је мир сутра, ја бих скакао до плафона“, рекао је Вучић.

Ипак, председник Србије рекао је да је лакше када имамо пријатеље да се помажемо.

Мађарски премијер Виктор Орбан је додао да је Мађарска захвална Србији, јер цев са гасом пролази кроз нашу земљу, и на тај начин омогућава грејање. Како је додао, Мађарска то сматра великим пријатељским гестом.

Вучић је замолио све земље чланице ЕУ да ојачају евро јер би то значило свима – и земљама које не припадају ЕУ, а допринело би и стабилизацији прилика на Балкану.

„Са растом долара, нама расту котацијске цене нафте. Истовремено, долар је толико јак, да без обзира на мали извоз Американаца, купе за много мање новца све што могу на европском тлу. Сви ми који нисмо у ЕУ ћемо додатно да осиромашимо. Морамо да хеџујемо доларе еврима. То је за нас озбиљан проблем“, рекао је Вучић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92