Србија

НАЈНОВИЈА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ПОЗНАТОГ МЕТЕОРОЛОГА: Стижу јесен и први снег

Суво, стабилно и релативно топло време задржаће се до краја октобра и првих дана новембра

Како пише метеоролог Марко Чубрило у најновијој временској прогнози за новембар, након трећег дана овог месеца стоји сигнал за измену синоптике која би нас увела у хладнији и падавинама богатији период.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Наредних дана над нама ће јачати поље антициклона доносећи суво, стабилно и релативно топло време. Само понегде може бити јутарње магле или ниских облака који могу смањити количину сунца преко дана али ће температуре свакако бити знатно изнад просека – стоји у прогнози.

Минимуми углавном до 4 до 12 степени, осим на неким вишим планинама где ће бити слабих мразева,а током дана углавном од 15 до 23, а локално и око 26 степени Целзијуса. Ветар ће, како се наводи, бити слаб.

– Око 03.11. стоји сигнал за измену синоптике, пораст ваздушног притиска над северозападним и северним Атлантиком што би фронталне поремећаје усмерило преко средишње европе ка нама где би поље антицикона слабило. Око 05.11. би могло уследити прво у серији погоршања која би нам донело падавине и захлађење али у овом моменту се не симулира никакво јако захлађење већ би се температуре држале просека, тако да би појаве снега могло бити на вишим планинама, што је за тај део године потпуно нормално – пише Чубрило.

– Дугорочни прорачуни сугеришу да после 05.11. а посебно после 10.11. треба очекивати честу појаву падавина уз температуре око или мало испод просека, док најновије процене ГЕФС-а могућност првог снега у низијама виде после 20.11.

Наредних недељу дана искористите за све послове на отвореном јер је вероватно да се после 04.11. синоптика мења и да стижу прави јесењи дани – пепоручује метеоролог.

Извор: Ало