Свет

НАТО И НЕМАЧКА ПОТПИСАЛИ: Хрватска извисила

Брисел — Немачка је покренула пројекат изградње европског система ПВО с више од десетак других земаља.

Немачка и 13 НАТО савезника потписали су данас писмо о намерама за заједничку набавку ПВО у категорији израелски „Ероу-3“ и амерички „Патриот“, преноси Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У четвртак, на маргинама састанка НАТО у Бриселу, савезна министарка одбране Кристина Ламберт и колеге потписали су декларацију о тзв. европској иницијативи „Скyсхиелд“.

Церемонија потписивања одржана је у седишту НАТО у Бриселу. Земље потписнице су Немачка, Велика Британија, Словачка, Норвешка, Летонија, Мађарска, Бугарска, Белгија, Чешка, Финска, Литванија, Холандија, Румунија и Словенија, наводи британска агенција.

Како пишу хрватски медији Хрватска се не налази међу земљама потписница.

Према речима дипломата, Естонија такође жели да учествује, пише неwсингерманy.цом. Пројекат би требао попунити постојеће празнине у садашњем штиту за Европу. Дефицита има, у подручју балистичких пројектила, који на својој путањи досежу велике висине, али и у одбрани од дронова и крстарећих пројектила.

Немачка је најавила ће „у наредним годинама значајно улагати у противваздушну одбрану у оквиру НАТО.

Између осталог, сада се преко европске иницијативе „Скyсхиелд“ заједнички купују нови оружани системи који ће заједно покривати ​​велика подручје.

Према речима немачког канцелара Олафа Шолца она ће ту будућу противваздушну одбрану од самог почетка осмислити на такав начин да њени европски суседи могу бити укључени по жељи, пренео је Ројтерс.

Извор: Танјуг/Вечерњи