Србија

Незапамћено! СТИЖУ НАМ ТРОПСКЕ ТЕМПЕРАТУРЕ У ОКТОБРУ!

Михољско лето осетили смо последњих дана, али скок температура тек нас очекује. Након пролећних температуре овог викенда, али и летњих у Ваљеву и Лозници, где је било 26°Ц, а у Београду 25°Ц, и јутра су од јуче знатно топлија, па је данас минимална температура углавном била изнад 10°Ц, што значи да су температуре ових дана као да је мај.

Метеоролог Ђорђе Ђурић објашњава да је ноћас преко Србије прешао веома ослабљени хладни фронт, тек понегде са слабом кишом, а југозападни ветар је окренуо на северозападни, па је данас мало свежије, али и даље релативно топло за ово доба године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Током дана биће претежно сунчано, повремено уз умерену облачност, а северозападни ветар биће у скретању на јужни. Максимална температура биће од 20 до 25°Ц.

– Седмица пред нама биће сува и стабилна и то због утицаја антицклона, док ће са Медитерана пристизати веома топла ваздушна маса, нарочито почетком седмице. Понедељак ће бити најтоплији дан у седмице и последњи тако топао дан ове године. Биће сунчано, а максимална температура биће од 23 до 29°Ц, локално и до 30°Ц, а у Београду до 28°Ц, наводи за Блиц Ђурић.

Најтоплије биће у пределима са фенским ефектом југозападног ветра, у Подрињу, Колубарском округу, Мачви, и у Београду.

Веома топло се очекује и у уторак,међутим, доћи ће до мање промене времена. Преко севера Европе премештаће се циклон, а у склопу њега и хладни фронт. Он ће само својим периферним делом и као веома ослабљен прећи преко Панонске низије и у уторак до поднева стићи до севера, а до краја дана и до осталих предела Србије и донети пролазно наоблачење и тек понегде на северу слабу кишу, али ће у већини предела остати суво.

Југозападни ветар биће у скретању на северозападни, пролазно на ударе и јак. Максимална температура биће од 20°Ц на северозападу до 28°Ц на југоистоку Србије.

– Од среде се очекује јачање веома снажног антицклона, чији ће се центар потом изместити изнад нашег подручја, уз веома високе вредности ваздушног притиска. Таква синоптичка ситуација условиће да до краја седмице буде сунчано, стабилно и суво, уз веома слаб и променљив ветар, а јутра ће постатаи хладнија, у многим пределима и магловита. Са североистока сре очекује прилив мало свежије ваздушне масе, али ће бити и даље топло за крај октобра – каже Ђурић.

Минималне јутарње температуре биће од 6 до 12°Ц, а максималне дневне од 18 до 22°Ц. У појединим пределима очекује се дуже задржавање магле и у тим пределима биће хладније.

Метеоролог најављује да према тренутним прогнозама и првих пет до седам дана новембра ће бити под утицајем антциклона, и очекује се стабилно и суво време, али и натпросечно топло, уз јутарње температуре од 5 до 10°Ц, а током дана око 20°Ц.

– С обзиром на то да је просек максималне температуре температуре за крај октобра од 14 до 18°Ц, а за почетак новембра од 11 до 15°Ц, оне ће у понедељак, а у деловима Србије и у уторак бити више и за 10 степени од просека, а потом до краја октобра углавном за око пет степени, а почетком новембра за 5 до 7 степени. Када су падавине у питању, до краја октобра, али и током првих 10 дана новембра очекује се веома сушно време – закључује.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс / Блиц