Свет

Од понедељка нуклеарне снаге Алијансе на маневрима, ближим нама него Русији

ВОЈНА вежба НАТО, која је најављена на не ближе од хиљаду километара од руских граница, одиграће се и на југу Европе, углавном изнад Италије, претпоставља се пре свега око Бреше, мада није искључено да неке летелице полете из Авијана.

Дакле, недалеко од наших простора. Вежба почиње у понедељак, а трајаће до 30. октобра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иако из НАТО уверавају да је то редовна годишња вежба, а ни повезана ни са једним светским догађајем, забрињава ипак што се догађа у јеку рата у Украјини где је констатовано да постоји опасност од нуклеарне катастрофе, не само због близине нуклеарних електрана које могу бити оштећене, већ и због тога што је дошло до ојачане реторике у којој се помиње и готовост нуклеарних снага Русије.

Вежба се под називом „Стедфаст нун“ (непоколебљиво подне) укључује 14 земаља и до 60 разноврсних летелица, укључујући и ловце четврте и пете генерације. Тренинг летови ће се одржати изнад Белгије, која је домаћин вежбе, као и изнад Северног мора и Велике Британије. Неће бити коришћена бојева муниција.

– Ова вежба помаже да нуклеаерно одвраћање остане безбедно, сигурно и ефикасно – тврди портпаролка НАТО Оана Лунгеску.

Увежбаваће се ловачки авиони двоструких капацитета и класични авиони за надгледање и снабдевање. У вежби ће између осталог учествовати летелице и људство из Холандије, Чешке, Белгије, Немачке.

Иначе, дешифровање кодираног имена предстојеће војне вежбе НАТО, непосредно после дводневног састанка министара одбране Северноатлантске алијансе, посвећеног нуклеарној претњи, изазваној ратом у Украјини, подстакло је велико занимање европске јавности и истовремено показује колико се опасне игре тренутно играју на Старом континенту.

МАКРОН: НЕ ОДГОВАРАМ НА АТОМЕ!

ФРАНЦУСКИ председник Емануел Макрон, лидер једине нуклеарне силе у ЕУ, али која неће учествовати у предстојећој вежби нуклеарног одвраћања НАТО, поручио је да коришћење нуклеарне доктрине спада искључиво у одбрану фундаменталних националних интереса на начин који је врло јасно дефинисан. Стога, евентуални „руски тактички удар“ у Украјини не би проузроковао француски нуклеарни одговор, казао је Макрон. Додао је да Француска „не жели светски рат“.

 

 

Извор: Новости.рс