Регион

ОДОБРЕНА ТРИ РЕГИОНАЛНА СПОРАЗУМА! Ево где ће се моћи са личном картом и где ће се признати наше образовне дипломе

Министри спољних послова Западног Балкана одобрили су три регионална споразума на министарском састанку Западног Балкана и ЕУ, о слободи кретања са личном картом, о признавању високошколских квалификација и о признавању професионалних квалификација за докторе медицине, докторе денталне медицине и архитекте, саопштио је Савет за регионалну сарадњу.

– Данас с поносом показујемо да свеобухватна регионална сарадња и заједничко регионално тржиште доносе резултате – рекла је на састанку који је одржан у оквиру Берлинског процесаегенерална секретарка Савета за регионалну сарадњу Мајљинда Брегу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Додала је, пренето је у саопштењу, да се регион усагласио око три главна споразума о мобилности којима је координисао Савет за регионалну сарадњу, а чији утицај ће се кроз њихово спровођење веома брзо видети на терену, исто као што је то био случај са зеленим коридорима и регионалним споразумом о смањењу цена роминга.

– Савет за регионалну сарадњу је главни партнер регионалних преговора и главна снага Берлинског процеса – истакла је Брегу захваљујући се министарки спољних послова Немачке Аналени Бербок због организације састанка и иницијативе да до споразума дође.

Брегу је истакла да је споразум од суштинске важности за постизање резултата у области повезаности, младих, зелене агенде, заједничког регионалног тржишта, интеграције Рома, сигурности, као и бројних других програма у региону.

– Кретање са личном картом на Западном Балкану је главни данашњи споразум. Требале су нам скоро две године интензивних преговора да данас овде дођемо до усаглашене верзије документа. Али, кад се хоће, све се може – рекла је Брегу.

Наглашава да се споразумом руши последњи преостали „визни зид“ у региону.

Очекује се да сва три Споразума буду потписана на самиту шефова држава и влада у оквиру Берлинског процеса који би требало да се одржи 3. новембра у Берлину, наводи се у саопштењу Савета за регионалну сарадњу.

 

 

 

Извор: Блиц