Свет

ОРБАН УПУТИО ХИТАН АПЕЛ РУСИЈИ И УКРАЈИНИ: Брисел је забрљао

Фото: Јутјуб

Орбан је рекао и да је експлозија гасовода Северни ток терористички чин и, ако је било која држава у томе имала улогу, та држава је терористичка држава.

Премијер Мађарске, Виктор Орбан, позвао је данас Русију и Украјину на прекид ватре и апеловао на надлежне у тим земљама да започну мировне преговоре.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Има оних који говоре о томе да морају да добију рат, али неки други, укључујући Мађарску, кажу да је потребно хитно примирје праћено мировним преговорима, рекао је премијер Мађарске.

Орбан је у интервјуу за мађарски радио рекао да ће прекид ватре и мировни преговори резултирати економским олакшањем за све, преноси МТИ.

– Све док траје рат и док Запад одговара санкцијама, ни инфлација ни цене енергије неће пасти, указао је Орбан.

Орбан је рекао да је Брисел “забрљао” са санкцијама и да оне нису биле пажљиво усаглашене, што је довело до инфлације и да ће због тога испаштати Мађарска кроз повећања цена енергената.

Премијер Мађарске је истакао и да санкције изазивају “све веће незадовољство” и да Будимпешта више није сама када поставља питање “у чијем интересу су оне донете”.

– Морамо поставити питања нашим америчким пријатељима, о томе ко има користи од тренутне ситуације, јер ми Европљани сигурно губимо, ви добијате, док Руси једва да трпе икакве губитке, изјавио је Орбан.

Орбан је рекао и да је експлозија гасовода Северни ток терористички чин и, ако је било која држава у томе имала улогу, та држава је терористичка држава. Последњи гасовод великог капацитета који испоручује руски гас у Европу са југа је Турски ток, истакао је он.

– Уколико ико покуша да уништи Турски ток или га стави ван функције, Мађарска ће на то гледати као на терористички чин и деловати складно томе, истакао је Орбан.

Орбан се дотакао и проблема са мигрантима и додао да ће Мађарска учинити све да заштити своју границу са Србијом од илегалних прелазака.

Извор: Srbija Danas