Свет

ОТКРИВЕНО: Рат ће трајати минимум до…

Фото: Твитер принтскрин

Позиција Владимира Путина чврста је упркос војним поразима у Украјини, траљавој мобилизацији и унутрашњим политичким сукобима, наводи Ројтерс.

Британска агенција је ту анализу направила разговарајући с више добро обавештених извора, али неки упозоравају да се то може променити ако запрети потпуни пораз.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Већина тих извора оцењује да су војни порази које је руској војсци нанела украјинска наоружана западним оружјем бики један од најтежих тренутака у више од двадесет година Путинове власти.

Ипак, ти извори, међу којима су садашњи и бивши западни дипломати и владини званичниции, слажу се да Путину не прети никаква непосредна опасност од блиских сарадника, војних или обавештајних служби.

Ројтерсови саговорници ипак тврде да ако руска војска буде морала да почне да се повлачи са ратишта, у пролеће, то би могла да буде опасна ситуација за Путина.

Руски политички систем познат је по нетранспарентности, а било је несугласица у погледу инвазије, пише даље Ројтерс, али како је рекао један неименовани западни званичник, суштински до сада није било одлазака важних сарадника Путина.

Исти извор каже да постоје знаци унутрашњих сукоба, притужби и спорог одлучивања, „али нема назнака да он губи контролу“.

Други званичник, амерички, који је такође захтевао анонимност, каже да и Вашингтон и његови савезници Путинову позицију сматрају сигурном.

Ендрју Вајс, стручњак за Путина, каже да је јавно мнијење у Русији мање важно него на Западу, да су стварни противници Путина побегли или су у затвору, а он је окружен лојалним сарадницима. „Покажите ми особу која би ушла у Путинову канцеларију и рекла му ‘готово је с тобом’. Па ко би имао храбрости за тако нешто“ пита Вајс, који је написао И књигу о Путину.

Он сматра да би Путин могао да буде свргнут пучем у Кремљу, побуном елита или буном попут „пада Бастиље“.

И Татјана Становаја, окоја је основала аналитичку компанију “Р.Политик”, сматра да ће Путин бити у тешком положају ако не буде имао изласка из сукоба.

У том случају, елита ће покушати да увери Путина да се повуче, предвиђа она и додаје да нема назнака да би он могао да доживи ударе којима су свргнути совјетски лидер Никита Хрушчов 1964. или Михаил Горбачов 1991.

Извор: Индекс