Србија

ОВО ЈЕ НАЈГОРИ СЦЕНАРИО ЗА СРБИЈУ: Ево да ли ће бити рестрикција струје

Мале су шансе да ове зиме дође до рестрикција струје у Србији, сложили су се данас учесници трибине „Да ли ће бити довољно струје током зиме“, и указали да и у случају „најгорег сценарија“ у нашој земљи постоји могућност увоза струје али, али су упозорили да би до проблема могло да дође у случају несташица струје у целој Европи.

Биће довољно струје и мало је вероватно да ће бити рестрикција, али су оне могуће ако дође до екстремно хладне три седмице, екстремно лоше хидролошке ситуације и „испадања“ у систему, рекао је на трибини председник Савеза енергетичара Србије Никола Рајаковић и нагласио да је вероватноћа тог „најгорег сценарија“ један до два процента.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Рајаковић је оценио да би било „неинжењерски“ да стави руку у ватру и каже да неће бити ниједног сата са проблемима, и да само зато „ставља резерву“.

„Ако буде била просечна зима и просечна хидрологија, и ако термоенергетски сектор буде припремљен, а нови менаџмент Електропривреде ради на томе, не треба бити песимиста и најмање треба плашити народ“, поручио је Рајаковић.

Саветник за енергетику у ЛДК „Консултантс“ Ненад Јовановић проценио је да је Србију непланирани увоз током претходног периода коштао око 1,2 милијарде евра, али је оценио да наш електроенергетски систем тренутно одлично ради и да је „доведен у ред“, због чега је оптимиста када је реч о предстојећој зими.

„Верујем да имамо довољно струје из сопствених капацитета, али за пет гигавата у сату. За све преко тога мораћемо да увозимо, знамо да зими идемо и до шест гигавата“, упозорио је Јовановић и додао да ћемо „моћи да увеземо додатне количине ако друге државе не буду у проблему“.

„Сви око нас би морали да остану без струје да бисмо ми били у проблему, али је питање колико би нас то коштало“, констатовао је Јовановић и подсетио да нас, по дугорочним прогнозама које су на располагању, не чека „толико јака зима“.

Стручњак за енергетику Секретаријата Енергетске заједнице Милка Мумовић навела је да је Србија, док се суочавала са проблемима у електроенергетском сектору, за шест месеци увезла 12 одсто своје потрошње.

„Што се тиче зиме, ако буде све како се планира, Србија би требало да задовољи своје потребе. Ако се деси нешто непредвиђено, може да купи струју, а критично ће бити само ако у Европи буде несташица, али и у том случају системи реагују и рестрикције су последње средство“, нагласила је Мумовић.

Оценила је да је цена струје у Србији „вештачки ниска“ и указала да ће зато сви који могу заменити други енергент струјом.

„То можда неће угрозити енергетски, али може да угрози наш финансијски систем“, упозорила је Мумовић.

Програмски менаџер Делегације ЕУ у Србији Антоан Авињон указао је да је тешко предвидети какви ће временски услови бити ове зиме, додавши да ће то бити важан фактор за електроенергетске системе и у Србији и у ЕУ.

„Генерално, ситуација у ЕУ је таква да је у току енергетска криза и да цене енергената расту, али то је почело пре напада Русије на Украјину, па је ЕУ предузимала мере на заједничком и на националним нивоима“, рекао је Авињон и подсетио да се и Француска суочила са сушним летом и ниским водостајима, због чега су неке нуклеарне електране морале да буду затворене, па је прибегла увозу струје.

Када је реч о будућем периоду, Авињон је подсетио да се ЕУ припрема кроз различите мере, укључујући план РеПоwер Еуропе али и дискусију о лимитирању цене гаса.

„Што се тиче мера штедње, постоји осећај солидарности код грађана, људи су после пандемије схватили да не могу да се понашају као раније и тај осећај солидарност за Украјинце, као и у вези здравља и енергетике, је оно што нас зближава“, рекао је Авињон.

Трибина „Да ли ће бити довољно струје током зиме“ одржана је у оквиру програма ЕКО-СИСТЕМ: Подршка реформама у заштити животне средине, који спроводе Млади истраживачи Србије, уз подршку Шведске, а током Недеље климатске дипломатије Европске уније.

 

 

Извор: Нова