Србија

ОВО СУ СВИ ДЕТАЉИ: Ево како се пријавити за државну помоћ од 5.000 динара

Како је председник Александар Вучић најавио, а министар финансија Синиша Мали потврдио, млади ће моћи да се за нову новчану подршку државе пријављују од 1. до 15. децембра. Министар је подсетио и да је током ове године држава два пута издвојила по 100 евра за грађане од 16 до 29 година.

Овога пута, кроз меру коју је јуче током свог обраћана најавио председник Србије Александар Вучић, млади од навршених 16 до навршених 29 година ће добити по 5.000 динара новчане подршке од државе, пред Нову годину.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пријава ће бити могућа од 1. до 15. децембра.

Питање исплате ове новчане подршке биће регулисано посебним законским решењем, које припрема Министарство финансија, а механизам пријаве ће, као и до сада, бити брз и једноставан.

Поступак ће бити исти као и за претходне помоћи државе за младе које су биле ове године. У фебруару и јуну већ два пута држава је давала помоћ младима од 16 до 30 година.

То значи да ће линк за пријаву бити отворен 1. децембра у поноћ, а сви ће моћи да се пријаве на сајту Управе за трезор.

Право на пријаву имају сви млади, држављани Републике Србије који у тренутку пријаве имају између навршених 16 и 29 година, пребивалиште на територији Србије и важећу личну карту.

То значи да могу да се пријаве сви који су до почетка пријаве напунили 16 година, а нису до тог датума напунили 30 година.

За овај новац треба да се пријаве само они млади који се нису пријавили у прва два круга, што су углавном они који су у међувремену напунили 16 година, док ће сви остали, који су добили 100 евра први или други пут помоћ а још немају 30 година, сада по аутоматизму добити и 5.000 динара.

У првој кругу помоћи пријавило се више од милион младих, а из буџета је исплаћено више од сто милиона евра у динарској противвредности на дан исплате, по средњем курсу НБС.

У јануару ове године за помоћ од 100 евра пријавило се 1.019.796 људи.

– Држава, упркос бројним изазовима проузрокованим актуелном кризом у свету, има довољно средстава да помаже своје грађане, а да то ни на који начин не угрози наше јавне финансије – речено је у Министарству финансија.

Извор: Новости