Свет

ПЕСКОВ: Ухваћени диверзанти који су хтели да дигну у ваздух део „Турског тока“

ПОРТПАРОЛ Кремља Дмитриј Песков саопштио је да су на руској територији ухваћени диверзанти који су покушали да изазову експлозију на гасоводу „Турски ток“.

– Поједине снаге, о чијем је пореклу назнаке дао председник Русије Владимир Путин, покушале су да нападну чак и ‘Турски ток’. Ухваћени су диверзанти, неколико људи је ухапшено. Хтели су да га дигну у ваздух. На нашој територији, на копну – рекао је Песков новинарима у четвртак.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Путин је у понедељак, на оперативном саветовању са члановима Савета безбедности Русије, саопштио да је Кијев покушао да изазове експлозију на једној од деоница система за транспорт гаса „Турски ток“.

Европа практично без могућности да купује руски гас

Дмитриј Песков је у разговору с новинарима такође рекао да је Европа практично остала без могућности да купује руски гас, те да је „Турски ток“ једина поуздана маршрута за транзит тог енергента.

– Гасно чвориште је заиста веома интересантна тема. Погледајте, догодили су се терористички напади и, заиста, Европа је практично остала без могућности, чак и хоће да купује наш гас – рекао је Песков и додао да је Европа сада осуђена на то да купује три пута скупљи амерички течни гас.

Вучић упозоравао

Подсетимо, председник Србије Александар Вучић је рекао је да би Србија остала и без струје и без гаса када би био уништен гасовод Турски ток и најавио да ће тражити од БИА и полиције да заштите гасовод у Србији од могућих диверзија.

– Нико у медијима није приметио, а пише да је председник Путин данас рекао да је неко покушао да уништи Турски ток и да спречи даљи доток гаса. Да се то догодило, не знам шта бисмо радили, то би значило да не бисмо имали струје, јер не би радиле гасне електране, ТЕТО Нови Сад, Зрењанин и ТЕТО Панчево. То би значило да нема гаса, ничег нема без обзира на наше резерве које су највеће у историји – рекао је Вучић новинарима пре три дана, после разговора са председником Уједињених Арапских Емирата Мохамедом бин Зајед ел Нахјаном.

Он је указао да би то значило да бисмо без струје и гаса остали шест месеци.

Како је подсетио, само Београд троши три милиона кубних метара гаса, а на дневном нивоу долази шест милиона кубних метара, што је редовна транша.

Вучић је рекао да ће тражити додатне информације од руске стране о покушају да се уништи Турски ток и да ће тражити да се наш гасовод додатно заштити целом дужином.
– Разговарао сам са БИА, разговараћу и са полицијом да се дижу хеликоптери и заштити од потенцијалних диверзија. Ово се, плашим се, дешавало у Црном мору, а не код нас, али оно што можемо ми ћемо да урадимо – рекао је Вучић уз поруку да нам следи као што је и најављивао велика борба.

Председник Русије Владимир Путин рекао је да је Украјина покушала да дигне у ваздух део гасовода „Турски ток“, а ако би се заиста догодио, такав сценарио био би катастрофа коју би осетила и Србија

– Извршен је низ терористичких напада и покушаја сличних злочина на енергетске објекте и гасну инфраструктуру наше земље, укључујући покушај да се дигне у ваздух један део ‘Турског тока’. Све то је доказано објективним подацима, укључујући и изјаве приведених извршилаца тих аката – рекао је тада Путин.

Извор: Спутњик