Свет

План Америке се руши као кула од карата, Украјина у ОГРОМНОМ ПРОБЛЕМУ…

Фото: Јутјуб

Америка нема могућност да истим темпом као до сада снабдева Украјину преко потребним оружјем и муницијом.

Сједињене Државе ускоро више неће моћи да снабдевају Украјину одређеним врстама муниције, која је кључна за битку против Руса, јер се њихове залихе исцрпљују брже него што се могу заменити. Вашингтон је убедљиво највећи снабдевач Украјином наоружањем – од почетка инвазије 24. фебруара обезбедили су им више од 16,8 милијарди долара војне помоћи, пише АФП.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Али америчке залихе одређених врста муниције достижу минималне нивое неопходне за планирање рата и обуку, а враћање залиха на нивое пре инвазије могло би да потраје годинама”, написао је у својој анализи Марк Канцијен из Центра за стратешке и међународне студије.

С друге стране, други амерички војни званичник који је желео да остане анониман, рекао је да Вашингтон сада учи лекције о потреби за муницијом у рату великих сила, које су далеко веће од очекиваног.

Након распада Совјетског Савеза 1990-их, америчке одбрамбене компаније биле су принуђене да драстично смање производњу – тада су САД смањиле издатке за одбрану, који су драматично пали са неколико десетина на једноцифрен број. Сада америчка влада мора да убеди индустрију да поново отвори своје производне линије и почне производњу оружја као што су противваздушне ракете Стингер, које се не производе од 2020. године. Одређена америчка опрема постала је симбол рата у Украјини – противтенковско оружје Јавелин које су кијевске снаге користиле да спрече руско напредовање према Кијеву, а ту је и ХИМАРС, прецизни ракетни систем који сада игра кључну улогу у контраофанзиве против московских трупа на истоку и југу земље. Али америчке залихе ХИМАРС муниције се смањују.

Ако би Сједињене Државе послале једну трећину тог инвентара Украјини — као што су то урадиле са Јавелином и Стингером — Украјина би добила 8.000 до 10.000 пројектила. То би им вероватно трајало неколико месеци, али када тај инвентар понестане, алтернативе нема. САД раде на повећању количине наоружања, недавно је издвојен новац за ову намену, али за то ће требати године. Старија опрема би донекле могла да помогне у попуњавању те празнине – рекао је Канцијен, који је својевремено радио на набавци оружја за америчку владу.

Сједињене Државе су Кијеву испоручиле око 8.500 пројектила Јавелин, али производња овог оружја износи једва 1.000 годишње. Америчка влада је у мају наручила нове ракете у вредности од 350 милиона долара, али ће опет бити потребно неколико година да се попуне залихе. Кијев је такође добио више од 800.000 НАТО стандардних артиљеријских граната од 155 мм од САД, што је три четвртине укупне количине коју су све западне земље испоручиле Украјини, према званичној статистици Пентагона.

“Количина граната које је обезбедио Вашингтон вероватно је близу границе коју су САД спремне да дају не ризикујуц́и сопствене борбене способности”, каже Кансијен.

Америчка производња поменутих граната тренутно износи 14.000 комада месечно, али је Пентагон најавио да намерава да у року од три године ту цифру повећа на 36.000. Тиме би годишња производња била 432.000, што је још мање од половине онога што је испоручено Украјини за седам месеци.

“Производња одбрамбене индустрије САД се убрзава. Стајаћемо уз украјински народ и пружаћемо му безбедносну помоћ све док је то потребно”, закључила је у уторак Лора Купер, високи званичник Министарства одбране задуженог за Русију и Украјину.

 

 

 

 

 

 

Извор: МОНДО