Издвајамо Православље

ПОУЧНА ПРИЧА: Све што се дешава у вашем животу је “ПРИКРИВЕНИ БЛАГОСЛОВ” , па и туга, казна, проблеми, ево зашто…

Данас желим да запамтиш реч ,,прикривени благослов“. Дакле, благослов који је скривен под нечим што изгледа као туга, мука, казна, проблем, трагедија итд. Иза сваког феномена у животу знај да се крије неки благослов, иза било које животне ситуације. Не постоји ништа што се догађа у твом животу, од јутра када се пробудиш до тренутка када заспиш, а да нема виши циљ који делује за твоје добро, твој интерес и у твоју корист.

Сигурно није све пријатно, идилично, не ствара све задовољство и ужитак, али је све засигурно корисно. То је оно што говори апостол Павле: ”Онима који љубе Бога све помаже на добро” (Рим.8,28). Када човјек има љубав према Богу и гледа на живот, Христовим очима и са вјером да је све оно што се догађа за његово добро, онда све и помаже на добро, све то постаје наша помоћ. Проблеми постају наши сарадници, препреке које чине да посрћемо у ствари нас терају да трчимо још више, јер када посрћеш, залећеш се и трчиш брже, и ништа ти у животу се не дешава како би те уништило.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Та слика која се укоренила у нашој глави, то увјерење које се урезало у нашу душу након неке васпитне мјере у облику казне коју смо некада примили о Богу који није подршка нашем животу, него онај који кажњава наш живот, да је он препрека за наш успјех и стално нам говори: ,,не“, и да нам ,шта-год желимо да постигнемо долази препрека од Бога, огромна рука и жељезни зид који говори ,,не, нећеш то урадити, ја, (Бог) ћу те спријечити ,“ управо ово уверење које је урезано у нашу душу је потпуно погрешно. Једна од помисли коју је Христос створио у нашој души је пријатељска помисао према Богу.

Све што се дешава у твом животу има добар циљ. И иза сваке трагедије крије се скривени благослов. Због тога сам ову малу тему данас започео фразом ,,прикривени благослов “.Чули сте за светог Јована Кавсокаливита који је палио своје колибе на Светој Гори јер није желио да има никакву личну имовину, и кад би се год његова душа закачила за нешто, палио би је и одлазио у другу. Читао сам у једној књизи која описује кроз роман његов живот и каже: ,,Зашто то чиниш?“ а он одговара: Палећи моју колибу имам бољи поглед ка небу. “Дакле, оно што неком изгледа као катастрофа, он каже, ја палим моју колибу и када она изгори, отвара се изнад мене небо и боље видим. Немам препреку, немам плафона, немам нешто што би ме ограничавало и тако се отварам.

Проблем који проживљаваш у ствари те отвара. Отвараш се, шири се срце твоје. Расте твоја савјест и пространост твог ума, смешташ у себе нове ствари, постајеш флексибилан. Да би дошло ново у твој живот треба да оде старо. А да би отишло то старо – понекад управо одлазак, повлачење тог старог узрокује узнемиреност. Када избациш тросед из твог дневног боравка настаје проблем, али док га гледаш, говориш, нека га, не померај га да не правимо сада неред, остави га ту како јесте. Желиш да промениш свој живот, а говориш, остави то како јесте. Е, не може тако – остави како јесте.

Да би се променио наш живот и да би дошли другачији дани у наш живот треба да се десе преуређења. Та преуређења често долазе кроз врло динамичне догађаје, веома тешке, усудићу се да кажем и врло трагичне, који наносе и бол. Одвајање наноси бол, оставља трагове, али не, другачије не иде. Оно што ће те спасити у тим тренуцима промјена јесте да твоја душа буде флексибилна, односно, да се не противиш вољи Божијој и току ствари. Тако како живот доноси ствари, тако теци и ти, теци настави да течеш, да корачаш, као што и вода у ријеци тече и не иде на другу страну, и баш због тога што не иде у контра правцу, не постоји ни проблем. Због тога постоји такво комотно кретање. Проблем настаје када неко контрира, када жели да иде против Бога, против живота, против догађаја. Дакле прво је да се крећеш са животом, а друго је да имаш вјеру. Да гледаш на ствари (догађаје) са вером.

А вјера значи да гледаш на догађаје који још нису ни дошли као да су већ ту. И да то што гледаш буде оно оптимистично. Да гледаш на светлост Христову и да говориш ,, Да, Господе Исусе Христе, дођи. ”Чекам, дакле, кроз ову муку свјетлост Христову, а не мрак пакла, не безнадежност, не очајање”. Инвестираћеш, и ставићеш сав свој новац – мислим на инвестицију твоје душе – на светлост. Инвестираћеш у светлост, на то ћеш да се ослониш, и рећи ћеш: ”Из овога ће нешто добро изаћи”. То ми је говорио један мој пријатељ који има много деце, када се нашао у проблему приликом рођења новог детета, неке болести итд: ”Дошао нам је поново један поклон, спакован наравно у тужан омот, али чекам да видим благослов који ће ускоро доћи. Нешто добро ће доћи”.

Гледао сам један филм који је приказивао неког у Америци коме је горјела кућа, а тамо су куће знате, саграђене од гипс – картона а не од бетона као овде у Грчкој, и док су други безнадежно гледали, он је имао склоност да гледа оптимистично на ствари, говорећи пријатељу: ,”Ово је нешто најбоље што је могло да ми се догоди. Тако ћу једино моћи да отпутујем гдје сам желио, у тропске шуме и да урадим нека истраживања. Никада се нисам одвајао одавде”. Односно, никада се нисам мрднуо од удобности моје куће, сада са овим пожаром је прилика да одем тамо где сам желио. Видио је трагедију као једну велику прилику да уради нешто друго.

И свака трагедија у нашем животу, видећеш, након неког времена може да се развије веома повољно за твој живот, врло благословено за ствари које се тичу твог живота и да донесе нешто веома добро за твоју душу, за тебе, за твоју радост, за друге. Због тога, научи и ти да гледаш иза запаљених колиба као Св. Јован Кавсокаливит, да видиш како се отвара бољи поглед на небо, већа радост у твојој души, већа снага у твом срцу.

Нека те не ломе проблеми него нек те оснажују и буди спреман за боље које долази и које већ сада јесте присутно у твом животу. Имај очи да то видиш.

 

Архимандрит Андреј Канонас

Извор: Манастир Свете Тројице