Издвајамо Православље

ПРОЧИТАЈТЕ АКО ВАС ЧЕКА ДОНОШЕЊЕ ТЕШКЕ ОДЛУКЕ: Данас славимо овог СВЕЦА упутите му молитву и ОЛАКШАЋЕ ВАМ МУКЕ

Пробајте и верујте

Српска православна црква и верници данас прослављају сећање на Светог мученика Лонгина, првог официра који је, после Христовог страдања, увидео истинитост хришћанства, скинуо војну униформу и удаљио се од света лажних идола и многобожаца.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Свети мученик Лонгин је био капетан, старешина војника који су присуствовали распећу Исуса Христа на Голготи. Ова чињеница помиње се у чак три јеванђеља – по Матеју, Марку и Луки.

Легенда о овом догађају каже да су јеврејске старешине, када су сазнале за Христово васкрсење, потплаћивале војнике да проносе лажну вест – да су Исусово тело заправо украли његови ученици. Покушали су да потплате и Лонгина, али он на то није пристао. Убрзо након тога, старешине су покушале да га убију, али се он на време склонио, а онда отишао код апостола, крстио се и напустио Јерусалим.

Као живи сведок Христовог васкрсења, предање каже да је Лонгин обратио многе незнабошце који су после његових проповеди постали хришћани.

Лонгин је покушавао да се удаљи од света и живи мирно и у молитви, али га нису остављали на миру. Сазнавши где се светитељ налази, судија Пилат је послао војнике да га убију. Чувши за то, Лонгин је изашао у сусрет својим џелатима и, не откривајући им ко је, позвао их у свој дом и угостио. Када су војници заспали, Свети Лонгин се молио целу ноћ припремајући се за смрт, обукао се у погребне хаљине, показао укућанима место где ће га сахранити и онда се сам јавио војницима.

Војници су се збунили, а било је и оних који су се постидели, и вероватно га не би ни убили, али је светитељ захтевао од њих да се не оглуше о заповест свог старешине.

Лонгинову главу војници су однели Пилату, а овај ју је предао старешинама града који су је закопали на ђубришту.

Предање каже да је тек после много времена од Лонгинове смрти, његову главу пронашла нека слепа удовица која је чим је дотакла остатке светог мученика, одмах прогледала.

Данашњи дан празник је свих верника који су некада у животу морали да донесу тешку одлуку за коју су у души знали да је исправна. Свети мученик Лонгин заштитник је таквих душа јер је и сам због своје вере и истрајности платио највећу цену. Зато стари верују да ће Лонгин помоћи свима онима који се данас помоле и замоле за савет, а уколико то учине искрено и од срца, кажу да ће им испунити сваку чисту жељу коју имају.

 

Извор: Srbijadanas.com