Русија

ПУТИН ЧЕКА ЗИМУ ЗА ДВОСТРУКИ УДАР

Руски лидер Владимир Путин могао би да оркестрира глобалну енергетску кризу која би нанела огромну штету и Западу и Украјини. О томе у ауторској колумни коју објављује кијевски портал „Ново време“, пише познати амерички политички аналитичар Томас Фридман.

– Свет је забринут да би Путин могао да употреби тактичко нуклеарно оружје. Можда су у праву. За сада, међутим, он спрема друго оружје. То ће бити нафтна и гасна бомба коју ће детонирати пред нашим очима, и уз нашу ненамерну помоћ. А то лако може да уради зими, пише је Фридман.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, ако руски председник то уради, „то би могло да дигне цене нафте и бензина у стратосферу“.

„Путин се нада да ће политичке последице његовог чина поделити западну алијансу и натерати многе земље да хитно траже прљав договор са господаром Кремља. Укључујући Сједињене Државе, где се изражава забринутост због све веће цене украјинског сукоба“, наводи се у чланку.

Аутор сматра да Путин сада води копнени рат за пробијање украјинских позиција и енергетски рат на два фронта да би сломио вољу Кијева и његових савезника. Он покушава да уништи електроенергетски систем Украјине, како би тамо обезбедио дугу и хладну зиму, док истовремено заузима положај како би се подигле цене енергије за све савезнике Украјине.

„А пошто ми – Америка и Запад – немамо енергетску стратегију која може да ублажи утицај Путинове енергетске бомбе, то је застрашујућа перспектива“, рекао је Фридман.

Он страхује да би у децембру Русија могла да престане да извози сву руску нафту и гас на месец или два, након чега ће нафта на тржишту поскупети на 200 долара по барелу.

„То ће бити Путинова енергетска бомба и божићни поклон за Запад“, паничан је аутор.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/НВ

Ознаке