Русија

ПУТИН ЧЕКА ЗИМУ ЗА ДВОСТРУКИ УДАР

Руски лидер Владимир Путин могао би да оркестрира глобалну енергетску кризу која би нанела огромну штету и Западу и Украјини. О томе у ауторској колумни коју објављује кијевски портал „Ново време“, пише познати амерички политички аналитичар Томас Фридман.

– Свет је забринут да би Путин могао да употреби тактичко нуклеарно оружје. Можда су у праву. За сада, међутим, он спрема друго оружје. То ће бити нафтна и гасна бомба коју ће детонирати пред нашим очима, и уз нашу ненамерну помоћ. А то лако може да уради зими, пише је Фридман.

Према његовим речима, ако руски председник то уради, „то би могло да дигне цене нафте и бензина у стратосферу“.

„Путин се нада да ће политичке последице његовог чина поделити западну алијансу и натерати многе земље да хитно траже прљав договор са господаром Кремља. Укључујући Сједињене Државе, где се изражава забринутост због све веће цене украјинског сукоба“, наводи се у чланку.

Аутор сматра да Путин сада води копнени рат за пробијање украјинских позиција и енергетски рат на два фронта да би сломио вољу Кијева и његових савезника. Он покушава да уништи електроенергетски систем Украјине, како би тамо обезбедио дугу и хладну зиму, док истовремено заузима положај како би се подигле цене енергије за све савезнике Украјине.

„А пошто ми – Америка и Запад – немамо енергетску стратегију која може да ублажи утицај Путинове енергетске бомбе, то је застрашујућа перспектива“, рекао је Фридман.

Он страхује да би у децембру Русија могла да престане да извози сву руску нафту и гас на месец или два, након чега ће нафта на тржишту поскупети на 200 долара по барелу.

„То ће бити Путинова енергетска бомба и божићни поклон за Запад“, паничан је аутор.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/НВ

Ознаке

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

октобар 2022.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31