Свет

ПУТИН ПОСЛАО ПОРУКУ ЗЕЛЕНСКОМ: Неочекивана понуда, ово је реаквија Украјине

Председник Гвинеје Бисао саопштио је украјинском колеги шта му је поручио Владимир Путин

Умаро Мохтар Сисоко Ембало, председник Гвинеје Бисао, изјавио је у уторак да је руски председник Владимир Путин од њега затражио да пренесе „поруку” украјинском председнику Владимиру Зеленском о важности „директног дијалога” између Москве и Кијева.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ембало је ово открио на заједничкој конференцији за новинаре са Зеленским у Кијеву, дан након састанка са Путином.

„Драги мој брате, јуче сам био у Русији са председником Владимиром Путином, који ме је замолио да вам дам поруку, да разговарам са вама, с обзиром да је директан дијалог веома важан за наше будуће заједничке акције“, рекао је Ембало.

Снимак конференције за новинаре објављен је на Телеграм каналу Зеленског.

Председник Гвинеје Бисао је такође открио да себе види као „носиоца одређених импулса” доприносећи обнављању односа између Русије и Украјине. Пре састанка са Зеленским, Ембало је рекао новинарима да сматра да је Путин „веома отворен за преговоре са председником Зеленским“ и да се радује „преношењу ове добре воље“ украјинском лидеру.

Зеленски је, одговарајући на конференцији за новинаре на Ембалове изјаве, рекао да за изградњу мостова између земаља „не треба дизати инфраструктуру у ваздух“. Зеленски је очигледно мислио на ударе на украјинске електране које је покренула Русија 10. октобра, у ономе што је Москва описала као одмазду за „терористички напад“ Кијева на Кримски мост. Украјински лидер је такође рекао да сваки разговор подразумева поштовање једне земље према другој, почевши од поштовања „њеног територијалног интегритета, суверенитета и граница“.

Раније овог месеца, Путин је навео одбијање Украјине да разговара као разлог за одсуство преговора између две земље. Он је такође приметио да су током преговора уз посредовање Турске крајем марта Русија и Украјина постигле прелиминарни споразум, али чим су руске трупе повучене из Кијева, „руководство у Кијеву је изгубило сваку жељу за разговорима“.

Путинове примедбе уследиле су убрзо након што је Зеленски потписао декрет којим се забрањују било какви преговори са њим и каже да ће Украјина разговарати са Русијом само када има другог председника. Украјински лидер је више пута изјавио да је његов једини циљ у сукобу да победи Русију на бојном пољу и да поново преузме контролу над свим територијама за које Кијев верује да су под његовим суверенитетом.

 

 

Извор: Информер