Свет

ПУТИН: Постоји опасност да нуклеарно оружје буде употребљено – ЧОВЕЧАНСТВО ИМА ДВА ИЗБОРА

Председник Русије Владимир Путин на дискусионом форуму “Валдај” говори на тему: Свет после хегемоније – правда и безбедност за све.

– Данашње власти у свету желе да живе без било каквих правила. Догађаји у свету настављају да се разбвијају по негативном сценарију, прерастајући у системску кризу у различитим сферама – рекао је Путин, коментаришући ситуацију у свету.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– На западу нема јединства. Политика Запада је крвава и прљава, она негира суверенитет држава и народа – рекао је он.

– Ова игра је опасна, смртоносна, прљава – рекао је Путин за оно што је назвао игром Запада.

Према Путиновим речима, постоје два избора.

– Човечанство има два избора: или ћемо наставити са проблемима који оптерећују све или ћемо радити заједно. Верујем у здрав разум, увек сам имао – рекао је Путин и позвао Запад да ради на заједничкој будућности са Русијом.

Он је упоредио понашање Запада са Хитлеровом Немачком. Тврди и да Запад намеће потрошачке стереотипе како би повећао тржиште за своје производе.

– Чак и у јеку “хладног рата” никоме није падало на памет да негира постојање културе и уметности својих противника. Нацисти су некада палили књиге. Сада прогресивни Запад жели да забрани Достојевског и Чајковског – рекао је Путин.

Критиковао је Запад, рекавши да је заслепљен колонијализмом.

Путин је рекао да ће историја све исправити. Он је додао да историја неће поништити велике историјске личности, већ оне који то раде данас.

– Ови људи имају високо мишљење о себи. Нико их се неће сећати за неколико година. И сви ће се сећати Достојевског заувек – рекао је Путин.

“Не могу да разговарам с оваквим Западом”

– Желео бих да подсетим да је мултиполарни свет једина шанса за Еуропу. Ова аутономија Европе је врло ограничена – рекао је Путин додавши да нема никакве стабилности.

– Како да разговарамо с њима? Није јасно – рекао је Путин.

Рекао је да се крше потписани међународни уговори.

– То је погрешна политика. Пут који не води нигде – рекао је Путин.

Ипак, како је рекао, Русија себе не сматра непријатељем Запада.

– На месту западних елита размишљао би о последицама покушаја да одрже своју хегемонију – додао је руски председник.

“Хајде да живимо у хармонији”
Он је међутим, рекао и да има поруку за НАТО и Запад.

– Ми покушавамо да сарађујемо с великим земљама, али ту је НАТО. Имамо поруку за НАТО: престанимо да будемо непријатељи, хајде да живимо у хармонији. Идемо у дијалог, у мир – рекао је Путин.

Према његовим речима стално се врши притисак на Русију.

– Који је циљ? Циљ је направити Русију рањивом и од ње направити алат за постизање њихових циљева. То је то, сви су средство. А они који се не слажу, који не желе бити оруђе, против њих се уводе санкције, економске рестрикције… – рекао је Путин.

– То није прошло што се тиче Русије и никад неће. Русија не изазива Западне елите. Русија тражи само своје право да се развија. Русија не жели да буде нови хегемон, не жели да влада светом – рекао је.

Нови светски поредак се мора темељити на праву и правди, каже руски председник.

– Светска трговина мора бити отворенија и поштенија – рекао је Путин.

Каже да светска трговина и финансије не смеју да зависе само о САД.

– Запад користи долар као оружје – рекао је Путин.

Позив на боље повезивање Евроазије
Путин је говорио и о подручју Евроазије, где је такође критиковао Запад.

– Евроазија има огромне ресурсе, одличне могућности. Ми морамо сарађивати, стварати нове путове – рекао је Путин, који се у говору често обраћао азијским земљама.

То може бити зора нове ере, рекао је о развоју Евроазије.

– Многи западни лидери су заслепљени идејом да су бољи од других. Ова ера доминације Запада долази крају – рекао је Путин.

Зашто је покренуо рат у Украјини?
Разлог за покретање рата према његовим речима био је сигурност људи у Донбасу.

– Нећу поново да причам о ширењу НАТО савеза и игнорисања наших безбедносних брига. Људи у Донбасу годинама живе у паклу. Знали смо да не могу да преживе сами. Зато су постали део Руске Федерације. Да ми нисмо покренули специјалну операцију то би урадио Кијев – рекао је Путин.

Руски лидер је додао да пуч у Украјини уопште није био циљ специјалне војне операције.

Да ли има осећај да је потценио снагу Украјине?
Путин је негирао да је потценио украјинску одбрамбену моћ.

– Кијев већ осам година ствара утврђено подручје у дубини Донбаса. Бесмислено је да тамо стално трпимо губитке. Биће све горе како време буде пролазило. Наше трупе данас опкољавају Донбас и са југа и са севера. Да је специјална војна операција почела касније ситуација би била много тежа – поручио је Путин.

Док постоји нуклеарно оружје, према његовим речима, увек постоји опасност да буде употребљено.

Извор: Srbija Danas