Свет

Путин предложио – Ердоган издао наређење

Анкара — Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган наложио је министарству енергетике да започне са изградњом гасног чворишта у Турској.

До овога је дошло након разговора са руским председником Владимиром Путином, а информацију су данас пренели турски медији на које се позива Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ердоган је додао да ће обе земље одмах почети да раде на Путиновом предлогу да се руски гас транспортује у Европу и да неће бити чекања.

Путин је рекао јуче на састанку са Ердоганом да је Турска најпоузданија рута за испоруке гаса Европској унији и предложио изградњу гасног чворишта у тој земљи.

„Током рада чворишта, које бисмо могли заједно да изградимо, оно би, наравно, било и платформа не само за трговање гасом, већ и за утврђивање цене, што је веома важно питање – питање цене“, рекао је Путин.

Додао је да су „ове цене данас изузетно високе“ и да би лако могли да их усмере „на нормалан тржишни ниво, без икаквих политичких призвука“.

Путин је претходно у среду наговестио да би Русија могла да направи велико гасно чвориште у Турској преусмеравањем испорука које су намењене гасоводима Северни ток испод Балтичког мора, који су оштећени у експлозијама прошлог месеца.

Шведске и данске власти истражују те експлозије као акте саботаже, али још нису саопштиле ко по њиховом мишљењу стоји иза њих.

Извор: Танјуг