Свет

ПУТИН СУРОВ ПРЕМА ВЕЛИКОЈ БРИТАНИЈИ: Кажњава их због Украјине, не могу се заштитити

Русија наводно планира да удари на главни гасовод који Велика Британија дели са Норвешком.

Како би казнила Велику Британију због њене снажне подршке Украјини, Русија планира да удари у кључни гасовод који дели са Норвешком, излажући британска домаћинства хладноћи ове зиме. Позивајући се на високе војне и обавештајне изворе, Дејли мејл извештава да би Москва могла да покуша да саботира 1.166 километара дуг гасовод Лангелед, који снабдева једну петину потражње за гасом Уједињеног Краљевства.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Саботажа је следећи корак ако желе да изазову ескалацију нападом на британску критичну енергетску инфраструктуру јер смо тамо веома крхки“, рекао је извор из НАТО-а, истичући да није случајно што је Британија једна од највећих присталица Украјине. Други званичник НАТО-а који директно ради на претњама критичној инфраструктури рекао је да је нафтовод Лангелед ‘очигледна мета’. То је зато што је, рекао је, Норвешка постала кључна гасна веза за Велику Британију и Европу.

Високи норвешки званичник, с друге стране, сматра да Кремљ види напад на гасовод и прекид тока гаса као покушај разбијања кохезије између западних савезника Украјине. „Када људи, можда, почну да се смрзавају и ток енергије престане, они ће се окренути и само рећи: нека Путин добије шта год хоће, само да врати гас“, рекао је извор Дејли Мејла. Он додаје да је тактика Кремља напада на гасоводе широм Европе осмишљена само да „само одврати војне ресурсе од других ствари“.

Забринути шта су Руси заиста намеравали, Велика Британија је послала ХМС Сомерсет Краљевске морнарице да патролира тим подручјем, док је Норвешка распоредила једну од своје четири фрегате. Оба брода су послата у Северно море након наводних напада на гасоводе Северни ток, две кључне гасне везе са Европом којима управља руска државна енергетска компанија Гаспром.

Авиони за поморски надзор базирани у РАФ Лосиемоуту су од тада распоређени да надгледају нафтна и гасна постројења, заједно са норвешким ваздухопловством. Неидентификоване летелице почеле су да се појављују на небу изнад кључних енергетских инсталација, а норвешка полиција ухапсила је седам руских држављана након што су прошлог месеца ухваћени са опремом за дрон.

Као одговор на санкције због агресије на Украјину, Русија је више пута покушавала да угрози снабдевање Европе енергијом, укључујући напад на немачки пројекат Северни ток. Сада се процењује, по свему судећи, да је мета руских диверзаната Лангелед, најдужи подводни гасовод на свету пре завршетка Северног тока.

 

 

Извор: Мондо