Свет

ПУТИН „ТРЉА РУКЕ“: Посвађали су се

Берлин, Париз — Немачко-француски односи су пољуљани, а на то указује отказивање планиране седнице владе две земље, оцењује бечки дневник „Стандард“.

Лист наводи да је француски председник Емануел Макрон отказао седницу са немачком владом, која је требало да буде прва такве врсте између две земље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Немачка тврди да француска страна није чак ни информисала о отказивању седнице, а Париз на другој страни за отказивање криви одлуку немачког канцелара Олафа Шолца у вези инвестиционог пакета у вредности од 200 милијарди евра, која није усаглашена са Макроном.

За време Ангеле Меркел било је уобичајено да пред Самит ЕУ две земље траже заједнички став, што је била до сада основа немачко-француског лидерства по најважнијим питањима Уније, подсећа „Стандард“.

Макрон је, према недавном писању „Ле Монда“ био љут на Шолца, јер успоставља систем за одбрану од ракета према Русији без могућности учешћа Француске.

„У Паризу не влада одушевљење што Немачка једнострано купује америчке авионе и израелске дронове, уместо да узме у обзир француско-италијански производ“, навео је радио „Франс Интер“.

Два заједничка пројекта вредна више милијарди евра за производњу борбеног авиона и тенка не померају се с места до данашњег дана и то показује, такође, колико су дубоке индустријске и дипломатске разлике.

Одбрамбена индустријска две земље не може да се усагласи, а Макрон и Шолц исто тако не могу да се усагласе, већ се свадјају око клаузуле везане за извоз, наглашава „Стандард“. Поред тога лист указује да постоје разлике и у енергетској политици, јер се Француска већ годину дана појачано фокусира на нуклеарну енергију, а Немачка тражи начине да се ње ослободи.

Такође и по питању ограничења цене гаса Макрон и Шолц нису јединствени, али то има структуралне разлоге, јер се у Паризу не устежу од интервенције кад су у питању тржишне цене, за разлику од Немачке.

Уочи Самита ЕУ, пише „Стандард“, Макрон је покушао да смири страсти са Берлином, рекавши да је његова жеља да се сачува европско јединство и пријатељство и савез са Немачком.

И париски медији у овим кризним временима држе се уздржано, како не би избио отворени спор, наводи лист. Европске дипломате се теше тренутно тиме што су Немачка и Француска барем код најважније теме, рата у Украјини, јединствене.

Али спор између две европске велесиле слаби европско јединство према Москви, истиче „Стандард“.

Извор: Танјуг