Регион

РАМА: Све чланице НАТО би морале да крену у рат са ОВОМ земљом

Члан 5 Повеље НАТО активиран је само једном, неколико дана после напада на САД 11. септембра 2001. године

Албанију су ове године погодили хакерски напади који су били толико снажни да је влада размишљала да се позове на Члан 5 Повеље НАТО која би могла да увуче све државе чланице у конфронтацију са Ираном, рекао је премијер Еди Рама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То би било први пут да нека чланица НАТО-а користи сајбер напад као разлог позивања на Члан 5 који третира напад на једну чланицу као напад на све њих, а што захтева колективну одбрану.

Тирана је ипак одлучила да не затражи ову акцију, да не би ризиковала ескалацију и антагонизацију моћних савезника, рекао је Рама за Политицо.

Он није открио колико се озбиљно и дуго размишљало о активирању Члан 5.

– Имам превише поштовања за наше пријатеље и савезнике да им говорим шта треба да раде. Увек смо веома обазириви у својим проценама – рекао је албански премијер.

Расправа у албанској влади о позивању на Члан 5 наглашава актуелну дебату о томе да ли ће сајбернапади икад бити тако озбиљни да се може затражити колективна одбрана Алијансе, а што би укључило сајбер одговор свих чланица према земљи која напада или увођење санкција.

Члан 5 Повеље НАТО активиран је само једном, неколико дана после напада на САД 11. септембра 2001. године. Ипак, није познато какве би последице биле када је реч о одговору на сајбернапад. Чланице би морале да притекну у помоћ земљи која је активирала Члан 5, али свака од њих може да одреди размере свог одговора.

– То је било као бомбарадовање земље – рекао је Рама говорећи о нападу за који окривљује иранске хакере који су покушали, али без успеха, да украду и деликатне државне податке.

Рама није желео да пријави овај инцидент на нивоу НАТО и затражи активирање Члан 5. Међутим, пошто је Тирана прекинула односе са Техераном, ирански хакери су почетком септембра поново напали Албанију онеспособивши неке системе у пограничној и царинској служби.

Због тога Рама најављује да ће Албанија јачати своју сајбер безбедност.

Питање да ли сајбернапад може бити разлог за активирање Члана 5 није сасвим јасно, пише Политицо.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао је 2018. године да ниво сајбернапада за активирање колективне безбедности „мора остати намерно нејасан“.

– Често ме питају у којим условима НАТО може да активира Члан 5 у случају сајбернапада? Мој одговор је – видећемо – рекао је тада Столтенберг.

Ипак, ирански сајбернапади можда су изазвали поремећаје, али нису довели до смрти ни трајног уништења система. Те чињенице, као и релативно мала величина Албаније, у смислу географије и популације, чине активирање Члана 5 још мање вероватним.

– Да је напад био разорнији, можда би добили неку подршку. Нико није повређен, тако да је тешко да овај случај буде разлог за активирање Члана 5 – објашњава Џим Луис, директор Програма за стратешке технологије при Центру за стратешке и међународне студије.

Руска инвазија на Украјину интензивирала је ове дискусије, с обзиром на упозорења да се Русија спрема да интензивира сајбернападе на Украјину са доласком зиме и да би сајбернапад на Украјину могао да се прошири на суседне земље, чланице НАТО.

 

 

 

 

 

 

Извор: sd.rs

Ознаке