Русија

Руси одлучили која земља ће одлучивати о судбини ЕВРОПЕ

Турска ће постати „нова Немачка“ добијањем чворишта са руским гасом, изнео је мишљење економиста Василиј Kолташов.

Москва и Анкара су се договориле да створе међународно гасно чвориште. Према речима турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, систем ће бити изграђен у европском делу Турске што је пре могуће. Током преговора одлучено је да се изабере област Тракија. Путин и Ердоган су већ наложили министрима енергетике да почну са радом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

Раније је председник Русије рекао да би уз помоћ другог гасоводног система било могуће преместити изгубљени обим транзита гаса Северним током у Црноморски регион. Тако ће европски купци руског гаса моћи да добијају гориво преко Турског тока.

Ова одлука је била веома рационална, рекао је у интервјуу Василиј Kолташов, шеф центра за политичка и економска истраживања Института новог друштва. Сада Русија треба да преусмери токове горива који су раније текли гасоводом СП-1, а Турска је једна од најпоузданијих опција. Међутим, у плановима Москве и Анкаре постоји низ препрека и претњи.

„Одлука да се направи чвориште у Турској изгледа рационално, јер ова земља има независну администрацију. Они су специфични партнери, али то није проблем. Турска ће морати да снабдева гасом преко територије других држава. Улазак ће бити преко Балкана, преко те исте Србије, на пример. Поставља се питање безбедности транспорта. Државе које су некада биле део Југославије у стању су да блокирају овај гасни ток“, објаснио је стручњак.

Према речима економисте, предстоји много посла на обезбеђивању система за транспорт гаса и одабиру најпогоднијих рута, јер гас неће ићи само преко Турске. Ово је оптерећено и намерним блокирањем снабдевања и саботажом, као што се десило на огранцима Северног тока.

„Ако Турска почне да пребацује гас Италији, онда ће Грчка ући у игру. Шта ће спречити Американце да уз помоћ Грка дигну гасовод у ваздух или га једноставно не пусте“, рекао је Kолташов.

Међутим, Турска је заиста заинтересована за успех овог плана. Гасно чвориште ће дати Анкари не само економску већ и политичку предност. Имаће на располагању један од најважнијих система за транспорт гаса, од којег ће зависити европске државе.

„Ово ће ојачати његову улогу и значај у Европи. Немачка је ништа, а Турска је „нова Немачка“. У овом случају, Анкара ће морати да пробије линије снабдевања“, каже експерт.

Међутим, неће само Турска добити ново гасно чвориште. Према мишљењу економисте, Русија би у будућности могла да уради исто у Мађарској како би повећала испоруке горива преко Украјине. Вероватно ће се то догодити када специјална војна операција буде завршена.

„Kада Русија заврши специјалну операцију, обезбедиће пренос огромних количина гаса преко Украјине. Неисплативо нам је ако нас затвори Пољска. Излаз ће бити у Мађарску, која ће после неког времена постати и чвориште, сигуран је Kолташов. Земље које сада на Западу критикују због превише независне политике имаће још већу улогу него раније. Турска на рачун чворишта, а у следећој фази – Мађарска.“

 

Извор: Webtribune.rs

Ознаке