Свет

РУСИ ПОТКОПАВАЈУ ВЛАСТ У ОВОЈ ЗЕМЉИ? Имају их у шаци, потпуно су зависни од њих?

Рад владе Молдавије поткопава руска служба безбедности.

Руска служба безбедности ФСБ активно и веома ужурбано ради на поткопавању прозападне владе Молдавије, најсиромашније земље у Европи која већ мора да се бори са проруском сецесионистичком покрајином Придњестровље. Реч је о материјалима до којих су дошли украјински обавештајци и којима је Вашингтон пост имао приступ, а који нуде одличну презентацију модуса операнди Москве у политичким манипулацијама у земљама источне Европе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ситуација у Молдавији је изузетно критична јер је та земља у потпуности енергетска зависна од Русије. Део својих енергетских потреба подмирује увозом из Украјине, али, како истиче Вашингтон пост, са сваким новим нападом Русије на енергетску инфраструктуру Украјине, ситуација у суседној Молдавији постаје мало тежа. То су показали недавни протести у Кишињеву, главном граду, испред кабинета прозападног председника.

Није било много људи, али је човек иза протеста убрзо добио овације из Москве, пише ВП. Реч је о Илану Шору , лидеру главне молдавске опозиционе странке, који је у егзилу у Израелу. Један истакнути руски политичар је чак понудио руски гас „по пријатељској цени“ региону у којем је на власти Шорова партија.

ФСБ у акцији
Шор је добро познат пријатељима из Федералне службе безбедности (ФСБ). Тамо га зову „Млади“, а он је кључна личност у покушају Кремља да поткопа бившу совјетску републику, показују обавештајни документи и интервјуи са саговорницима. Према материјалима до којих су дошли украјински шпијуни, ФСБ је каналисао десетине милиона долара од неких од највећих руских државних компанија да обучи мрежу молдавских политичара, а не само Шора, и усмерава земљу ка Москви.

Због тога су се Шор и још неколико људи ове недеље нашли на америчкој листи санкција. Москва се увек мешала у политику свог бившег сателита. Русија је једини извор живота за отцепљену молдавску енклаву Придњестровље, а окупација тог региона значила је заустављање западне интеграције Молдавије. Већ у првим месецима украјинског рата постојала је бојазан да би Москва могла да пошаље војску у Молдавију, посебно ако прегази оближњу црноморску луку Одесу.

Непосредна војна претња је ослабила, пише Вашингтон Пост, али напетост око коришћења природног гаса расте и покушај промене политичког врха се интензивира.Контрола управљања два главна проруска ТВ канала у Молдавији пренета је крајем септембра на блиског Шоровог сарадника, што је омогућило промоцију агенде усклађене са Москвом. Поред тога, пресретнуте комуникације показују да је ФСБ послао тим руских политичких стратега да саветује Шорову странку.

Руски стратези су у извештају централној власти написали да Шорову странку треба позиционирати као странку „конкретне акције“, популистичку „у правом смислу те речи“, странку која „мења животе људи на боље“. Шор пориче да је икада добио подршку од Москве, укључујући њене безбедносне службе. „Ми смо апсолутно независна партија која брани само позицију грађана Молдавије“, рекао је он, окривљујући прозападну оријентацију молдавске владе за довођење земље близу „економског колапса“.

Економски колапс
Међутим, питање је ко гура земљу у економски колапс. Петоструко повећање цена гаса ове године тешко је погодило 2,5 милиона становника чији рачуни за енергију тренутно износе више од 60 одсто просечних животних трошкова Молдавије, рекли су званичници у Кишињеву.

„Њима је непријатно због целе операције у Украјини и негде им је потребан успех“, прокоментарисао је за ВП Олег Серебриан, заменик премијера Молдавије.

„Највише ме плаши то што је Молдавија лакша мета од Украјине. Дакле, за неку врсту поновног подизања морала руског друштва, могли би да користе различите алате у Молдавији. Први је економски“, објашњава Серебриан.

 

 

Извор: Мондо