Русија Србија

РУСИЈА НЕЋЕ ТРГОВАТИ КОСОВОМ ЗА ДОНБАС

АМБАСДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко изјавио је да наводи западних аналитичара да ће Москва трговати Косовом и Метохијом у замену за Донбас и друге територије немају никакве везе са стварношћу.

– Нема и не може бити говора ни о каквој ‘трговини – поручио је руски амбасадор.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Боцан-Харченко је, у интервјуу за „Политику“, истакао да је став Русије по питању Косова и Метохије принципијелан и доследан, независан од конјунктуре.

Залажемо се за постизање одрживог, узајамно прихватљивог решења од стране Београда и Приштине, у међународноправним координатама, на основу Резолуције 1244 Савета безбедности УН. Такво решење треба да одговара интересима Београда и српског народа и да буде одобрено у СБ УН. Наставићемо присну координацију са Београдом у заштити законитих права Србије у односу на покрајину Косово и Метохију – рекао је Боцан-Харченко.

Упитан зашто се Русија позива на преседан Косова и Метохије у контексту специјалне војне операције у Украјини, Боцан-Харченко је указао на суштинске разлике између ситуације у Донбасу и „случаја Косова” које су, како је казао, очигледне.

– Када је Приштина 2008. једнострано прогласила тзв. независност, безбедност косовских Албанаца није била угрожена. Становништво Донбаса је осам година било подвргнуто геноциду од стране кијевског режима. Ако се вратимо у 1999. годину, од првих дана варварске агресије НАТО-а на Југославију, цивилна инфраструктура је неселективно уништавана, укључујући и коришћењем муниције са осиромашеним уранијумом – навео је Боцан-Харченко.

Што се Косова и Метохије тиче, председник Русије Владимир Путин оправдано наводи овај пример као најјаснији доказ лицемерја и „двоструких стандарда” Запада, додао је он.

Боцан-Харченко је, поводом све већих притисака на Србију да уведе санкције Русији и претњи „тешком батином“, рекао да на Западу директно поручују да ће Србија наводно скупо платити ако не буде следила агресивни русофобни курс Вашингтона и Брисела.

Он је истакао да Русија високо цени што руководство Србије не подлеже дрским провокацијама и чврсто и храбро се одупире најјачим спољним притисцима.

– Сматрамо да су претње и уцене контрапродуктивне, а у односу на Србију бесперспективне. Штавише – у нашем виђењу етике и морала – понижавајуће су за страну која прибегава таквим методама. Она, очигледно, не може да понуди ништа интелектуалније. Запад никада није разумео Србију, нити карактер српског народа – казао је Боцан-Харченко.

 

 

Извор: Новости.рс