Свет

САД, БРИТАНИЈА И ФРАНЦУСКА ИЗДАЛЕ САОПШТЕЊЕ О УПОТРЕБИ “ПРЉАВЕ БОМБЕ“ У УКРАЈИНИ!

Три државе издале су, што је велика реткост, заједничко саопштење, након што их је Русија контактирала и изнела тврдње о „прљавој бомби“

Русија је протеклих дана контактирала са три нуклеарне силе Запада како би изнела неосноване тврдње о украјинској завери са „прљавом бомбом“, усред страха од даље ескалације сукоба.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу је за 48 сати разговарао са својим колегама у САД, Великој Британији и Француској, док је истовремено руски генерал Валери Герасимов разговарао са својим колегама у Британији и Америци.

Русија, која је и иницирала ове разговоре, искористила је прилику да изнесе тврдње да Украјина планира да баци „прљаву бомбу“ на својој територији, у шта Запад одлучно одбија да поверује.

Запад већ дуго сумња да је Москва спремна да изведе велику лажну операцију – да покрене напад, али окриви Украјинце, а затим искористи покољ као изговор за даљу ескалацију.

Изненадна жеља за дијалогом могла би бити део процеса стварња идеје о „прљавој бомби“ уочи планиране руске театралности. Истовремено, то би вероватно могло да сигнализира да Москва покушава да обнови контакте, или чак преговоре, пошто њене оружане снаге, са зимом која се приближава, трпе вишеструке поразе на бојном пољу од стране украјинске војске, наоружане западним оружјем.

Шеф НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је јуче да је разговарао са америчким и британским министрима одбране Лојдом Остином и Беном Воласом око „лажних руских тврдњи да се Украјина спрема да употреби прљаву бомбу“.

– НАТО одбацује ове наводе. Русија не сме да их користи као изговор за ескалацију. Морамо остати одлучни у давању подршке Украјини – написао је Столтенберг на Твитеру.

Вашингтон, Лондон и Париз су, што је веома ретко, издали заједничко саопштење о разговорима које су водили са Русијом, понављајући своју „непоколебљиву подршку“ Украјини осврћући се на разговоре у недељу између руског министра одбране Сергеја Шојгуа и Остина, Воласа и Себастијена Лекорнуа из Француске.

– Наше земље су јасно ставиле до знања да сви одбацујемо транспарентно лажне наводе Русије да се Украјина спрема да употреби прљаву бомбу на сопственој територији. Свет би прозрео сваки покушај да се ова тврдња искористи као изговор за ескалацију. Даље одбацујемо сваки изговор за ескалацију од стране Русије – наводи се у саопштењу.

У понедељак, дан након разговора са министрима одбране, руски генерал Герасимов разговарао је са генералом Марком Милијем, највишим војним официром у САД, и имао је одвојен разговор са адмиралом сер Тонијем Радакином, начелником британског штаба одбране.

Министарство одбране Велике Британије саопштило је да је адмирал Радакин „одбацио наводе Русије да Украјина планира акције за ескалацију сукоба и поновио трајну подршку Уједињеног Краљевства Украјини“.

– Оба војна лидера сложили су се око важности одржавања отворених канала комуникације између Велике Британије и Русије како би се управљало ризиком од погрешне процене и како би се олакшала деескалација – истиче се у саопштењу.

 

 

Извор: Телеграф