Русија

САДА ЈЕ СВЕ ЈАСНО! Познати резултати Путинове мобилизације

Москва — Институт за проучавање рата објавио је нову дневну анализу рата у Украјини.

У наставку текста преносимо делове анализе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руски председник Владимир Путин прогласио је крај руске војне мобилизације 28. октобра, вероватно да би ослободио административне капацитете и капацитете за обуку на време због одложеног почетка јесењег регрутног циклуса у Русији, који почиње 1. новембра.

Министар одбране Сергеј Шојгу изјавио је да је Русија мобилисала 300.000 људи, од којих су 82.000 распоређене у Украјини, а од чега 218.000 тренира на руским полигонима.

Путин је изјавио да је 41 хиљада од 82 хиљада војника у Украјини распоређена у борбеним јединицама.

Руска мобилизација вероватно неће пресудно утицати на руску борбену моћ.

Путин предложио 50-50

Путин је предложени однос 50-50 између мобилисаних који су у борби и оних који су такође у зони сукоба, али нису директно у борби.

Руско распоређивање 41.000 слабо обученог борбеног особља у Украјини можда је привремено учврстило руске одбрамбене линије, иако се ти резервисти још нису суочили с пуном тежином великог и припремљеног украјинског противофанзивног напада.

Распоређивање није значајно повећало руску борбену моћ.

Распоређивање додатних 110 хиљада мобилисаних људи у борбене трупе не би требало променити ток рата.

Путин можда покушава поновно успоставити Шојгуов ауторитет у руском информацијском простору како би уравнотежио растући утицај руске проратне фракције силовика.

Путин је могао сам објавити крај мобилизације уместо на састанку са Шојгуом или је могао задужити Шојгуа да сам закључи мањкаву мобилизацију.

Њихов инсценирани јавни састанак у складу је с недавним порастом Шојгуових медијских наступа.

Шојгуова присутност у медијском простору зависи од одобравања Кремља, јер Путин може контролисати хоће ли и када Шојгу говорити.

Шојгуови противници међу силовикима контролишу властите Телеграм канале и слободно говоре у медијима, наводи Институт за проучавање рата.

 

 

 

 

 

 

Извор: Index.hr