Свет

САСТАНАК ТРАЈАО ЧИТАВУ НОЋ! Нема договора унутар ЕУ

Заставе ЕУ (фото:ЈуТјуб)

На састанку, који је трајао до 2 сата ујутру, челници се нису изјаснили за и. горње цене гаса, да ли су договорили сет мера за које министри земаља чланица морају да финализују детаље у наредним недељама.

Лидери земаља чланица, укључујући премијера Роберта Голоба, позвали су Европску комисију и Савет ЕУ да хитно донесу конкретне одлуке у вези са предлозима комисије представљеним ове недеље и додатним мерама које су потврдили у закључцима седнице у четвртак. .

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Привремени динамички коридор цена

Међу овим мерама је и привремени динамички коридор цена за трансакције природног гаса како би се одмах обуздале превисоке цене гаса и скокови цена. Према речима председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен, реч је о ограничавању цена у холандском трговинском чворишту природног гаса ТТФ, које се сматра главним трговинским чвориштем у Европи. Комисија је то већ представила у предлогу уредбе који је представила у уторак.

Поред тога, челници су се обавезали да ће до почетка 2023. године направити додатни индекс за одређивање цене гаса у приговорима, који ће боље одсликавати ситуацију на тржишту гаса. Цене се тренутно заснивају на индексу повезаном са ТТФ-ом, који више не одражава тржишне услове. Додатни индекс би, према предлогу комисије, био везан за динамику трговине течним природним гасом (ТНГ).

Гасни поклопац који се користи за производњу електричне енергије? Лидери су такође позвали Комисију и Савет ЕУ, где се састају министри енергетике, да припреме привремени оквир ЕУ за ограничење цена или ограничења цена гаса који се користи за производњу електричне енергије. Комисија то није уврстила у свој предлог јер су нека питања и даље отворена. Међу њима, фон дер Лајен је данас истакла финансијски утицај на земље чланице које користе много гаса за производњу електричне енергије.

Поред тога, шефови влада и држава чланица обавезали су се да ће побољшати функционисање енергетских тржишта како би се повећала транспарентност, ублажили проблеми ликвидности компанија и елиминисали фактори који повећавају волатилност цена гаса. Истовремено, према Европском савету, финансијска стабилност се мора одржати.

Добровољне заједничке куповине гаса

Подржали су и добровољну заједничку куповину гаса, чиме би било обавезно удруживање потражње за количине једнаке 15 одсто складишног капацитета. Компаније би тада још увек могле да одлуче да ли ће заиста куповати гас преко заједничке европске платформе.

У закључцима је наглашен карактер солидарности две земље у снабдевању гасом, при чему је комисија навела да то треба да буде аутоматски у случају ванредне ситуације и појачаних напора за уштеду енергије.

40 милијарди евра за помоћ домаћинствима и предузећима?

Истовремено су се залагали за јачање могућности финансирања како би се домаћинствима и предузећима помогли да се носе са високим трошковима енергије. Председник фон дер Лајен је најавио различите опције у вези са тим. За ту намену тражиће да се издвоји 40 ​​милијарди евра средстава која су остала на располагању у претходном вишегодишњем финансијском оквиру.

Лидери су истакли значај очувања истих услова конкуренције и интегритета јединственог европског тржишта, што је истакао и председник Европског савета Шарл Мишел на конференцији за новинаре после седнице. „Унутрашње тржиште је у срцу европског пројекта. То је снажан покретач просперитета, развоја и заштите европских грађана“, рекао је он.

„Послали смо јасан сигнал тржиштима“

У међувремену, председница комисије је рекла да је на састанку Европског савета добила стратешке смернице које су јој биле потребне. О детаљима уредбе сада ће разговарати министри енергетике. Они ће се први пут састати у уторак у Луксембургу. И Мишел и фон дер Лајен очекују да ће се ефекти данашњих одлука ускоро осетити. Зато што мислим да смо послали јасан сигнал тржиштима да смо спремни и способни да радимо заједно и да постоји снажна политичка воља“, рекао је председник Европског савета.

Председник комисије је објаснио да су садашње мере већ ефикасне. Према њеним речима, од августа, када су биле око 350 евра по мегават-сату, цене гаса су пале на између 120 и 140 евра, што је, према њеном мишљењу, и даље превисока цена.

Данас се највише говори о рату у Украјини

Након што су лидери земаља чланица током ноћи постигли договор о даљим мерама за решавање трошкова енергије, други дан заседања биће посвећен, између осталог, одговору ЕУ на рат у Украјини. Разговараће се и о подршци Ирану, руској агресији у Украјини и односима ЕУ и Кине.

Према незваничним информацијама, словеначки премијер покушаће да говори о томе шта је одвија се у Босни и Херцеговини. Наиме, Словенија на седници Европског савета у децембру покушава да ову земљу учини кандидатом за чланство у ЕУ. Комисија је ово препоручила прошле недеље.

 

 

 

 

Извор: Курир,РТВ,СЛО

Ознаке