Русија

СИТУАЦИЈА ЈЕ АЛАРМАНТНА! Руси ово не могу да игноришу

Москва — Русија је саопштила да ће распоређивање тактичког нуклеарног наоружања, модернизоване Б61 САД нуклеарне бомбе у бази НАТО у Европи смањити „нуклеарни праг“.

Због тога ће Москва морати да има у виду када буде правила даље војне планове.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Русија има око 2.000 тактичког нуклеарног наоружања, док САД има око 200, а половина од тога је у базама у Италији, Немачкој, Турској, Белгији и Холандији, пренео је Ројтерс.

„Политико“ је известио да су САД на затвореној седници НАТО рекле да ће убрзати распоређивање модернизоване верзије бомбе Б61, односно, по новом Б61-12, па ће ново оружје стићи у европске базе у децембру, неколико месеци раније него што је планирано.

„Не можемо да игноришемо планове којим се модернизује нуклеарно оружје, односно, те ненавођене бомбе које су сада у Европи“, изјавио је заменик руског министра спољних послова Александар Грушко за РИА Новости.

Гравитациона бомба Б61-12 носи нуклеарну бојеву главу мање снаге у односу на раније верзије, али је прецизнија и може да продре испод земље, према истраживању Удружења америчких научника.

„САД модернизују бомбе, повећавају презцност и смањују снагу нуклеарног пуњења, односно, претварају те бомбе у “оружје за бојно поље“, тако што смањују њихов нуклеарни домет“, казао је Грушко.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг