Србија

СЈАЈНА ВЕСТ ЗА ГРАЂАНЕ: Ево како да се пријавите за помоћ од 15.000 динара

СХОДНО тренутној ситуацији са енергентима на тржишту, Сремска Митровица је међу првима дошла на ову идеју и остварила је. Овим је предвиђено да сва социјално угрожена домаћинстава плаћају рачуне за грејање као и за рефундацију трошкова набавке огревног дрвета, мазута и угља.

Општине у Војводини су недавно почеле са доделом енергетских ваучера најугроженијим групама грађана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међу првима су то урадиле Сремска Митровица, Рума и Сомбор, а након седнице која је одржана у среду покрајинска влада донела је одлуку да за још 3.330 грађана у 17 војвођанских општина буду обезбеђени ови ваучери.

Новчани износ који ће се додељивати најсиромашнијима зависи од општине до општине, од 10.000 до 15.000 динара, али је циљ исти: олакшање плаћања рачуна за топлотну енергију, као и помоћ при набавци огрева.

Пријаве

Пријаве се подносе до утрошка средстава, а најкасније до 17. новембра. Осим субвенције биће могућа и рефундација трошкова набавке огревног дрвета, мазута и угља. Ситуација је таква да је огрев значајно скупљи у односу на прошлу годину, и самим тим све је мање доступан грађанима. Субвенције представљају један од могућих видова олакшица оним најугроженијим грађанима. У Европи су се многе државе одлучиле за сличан корак, међу њима су: Француска, Пољска, Италија и Холандија.

Сремска Митровица

Сремска Митровица је један од првих градова у Србији који је увео „енергетске ваучере“ грађанима за предстојећу зиму. Њихова вредност износиће максимално 10.000 динара, а ко има право на коришћење одлучиће стручна комисија.

Сомбор

Град Сомбор ће ове грејне сезоне социјално угроженим грађанима помоћи у плаћању енергената тако што ће им доделити енергетске ваучере у износу од по 15.000 динара.

Како се наводи на званичном градском сајту, пријаве за ваучере се могу поднети до 25. октобра, а њима ће социјално угрожени моћи да плате рачуне за утрошену топлотну енергију или да набаве огрев – дрво, пелет, брикете.

Општина Рума

Након Сремске Митровице и Сомбора и општина Рума уводи субвенције у виду енергетских ваучера. Ова одлука усвојена је на седници Општинског већа, а о њој ће се сутра изјаснити и одборници локалног парламента.

Председница општине Рума Александра Ћирић рекла је да смо сви суочени са глобалним проблемом енергетске кризе на тржишту, а да управо зато општина мора да помогне својим најугроженијим суграђанима.

– У ову сврху издвојили смо 30 милиона динара, а по 15.000 динара добијаће социјално угрожене категорије становништва. Овом мером ће бити обухваћено 2.000 домаћинстава. Грађани ће енергетске ваучере моћи да користе у нашим јавним предузећима ЈП „Стамбено“, ЈП „Гас-Рума“ за плаћање рачуна за утрошак енергије, а и за набавку огрева код приватних субјеката који продају чврсто гориво, угаљ и дрва – истакла је Ћирићева.

Услови: Како би добили субвенције грађани Руме треба да испуне одређене услове. Треба да имају пребивалиште на територији румске општине и да укупни месечни приход и примања по члану домаћинства не прелазе 25.000 динара.

Извор: Блиц бизнис