Русија Свет

СЛЕДИ КРИТИЧНА ФАЗА РАТА? Одговор Русије ће бити нова ЕСКАЛАЦИЈА!

ЦНН је објавио своју најновију анализу рата у Украјини!

Рат у Украјини, који је месецима успоравао, поново је избио пред долазак зиме. Сукоб улази у непредвидиву фазу, наводи ЦНН у новој анализи. „Ово је сада трећи, четврти, можда пети другачији рат који видимо у Украјини“, рекао је за ЦНН Кир Џајлс, консултант у лондонском истраживачком центру Чатам хаус задужен за Русију и Евроазију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Масовни руски ракетни напад прошле недеље праћен је упорним украјинским напредовањем, али и огромном експлозијом на Кримском мосту, једином копненом прелазу који повезује Русију и Крим, полуострво које је Русија анектирала 2014. Експлозија на Кримском мосту била је значајан психолошки и стратешки ударац за Русију, наводи ЦНН.

С обзиром да се приближавају хладни зимски месеци који би могли у потпуности да успоре копнене битке, стручњаци кажу да ће наредних неколико недеља рата бити критично. „У једном тренутку се чинило да би сваки исход који би се могао описати као украјинска победа био веома натегнут. Такав исход сада изгледа много вероватнији. Одговор Русије ће вероватно бити нова ескалација“, сматра Џајлс.

Подсетимо, Русија је у четвртак поручила да ће помоћи у евакуацији становника окупираног Херсона у јеку украјинске контраофанзиве у том региону. Успех украјинске контраофанзиве, како на истоку тако и на југу земље, успешно је распршио идеју да Украјина можда може да се одбрани, али да не може да ослободи окупиране територије.

„Руси желе да избегну колапс пре зиме“

„Руси се сада надају да ће избећи колапс фронта пре него што дође зима“, рекао је за ЦНН Самир Пури, истраживач на Међународном институту за стратешке студије и аутор књиге „Пут Русије у рат са Украјином“.

„Ако успеју да стигну до Божића када линија фронта сада изгледа овако, то ће бити велики успех за Русе с обзиром на све што су успели да зезну од фебруара“, сматра Пури.

 

 

 

 

 

 

Извор: МОНДО

Ознаке