Свет

СПРЕМАЈУ СЕ ЗА НУКЛЕАРНИ НАПАД? БЕЛА КУЋА ПОВУКЛА ПРВИ ПОТЕЗ: Суочавамо се са директном претњом

Фото: Јутјуб

Иако се речи нуклеарни рат све чешће помињу у светској јавности, а људи од тога страхују, из Америке сада стижу информације које додатно потпирују сумње.

Претња нуклеарног армагедона, коју последњих месеци интензивно шире Путин и јастребови Кремља, утицала је и на практичну политику владе САД, која је недавно најавила куповину јода – у огромним количинама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Јод се користи у хитним случајевима за ублажавање симптома радијације при нуклеарном нападу.

Бајденова администрација веома озбиљно схвата Путинове претње, па је тако Министарство здравља објавило да ће потрошити 290 милиона долара за лек против радијације под називом Нплате, који планира да дода у своје залихе за „нуклеарне ванредне ситуације”.

Нплате, такође познат као ромиплостим, користи се као третман за оне који су акутно изложени зрачењу.

Овај потез најјаче светске силе довољан је разлог за узбуну. У августу је генерални секретар УН Антонио Гутереш такође послао језиво упозорење да свет само „једна погрешна процена“ дели од општег нуклеарног уништења.

Званичници америчког Министарства здравља рекли су Ројтерсу да је куповина Нплате-а део текућих напора да се земља припреми за широк спектар претњи, укључујући и могући нуклеарни напад.

„Први пут од кубанске ракетне кризе, суочавамо се са директном претњом употребе нуклеарног оружја“, рекао је Бајден прошле недеље.

Све ово указује на чињеницу да је почела јасна кампања за информисање америчке јавности о потенцијалној опасности од нуклеарног напада, као и о томе шта да се ради у случају најгорег сценарија.

У септембру су у америчким возовима и станицама метроа почели да се појављују плакати који објашњавају шта да се ради у случају „опасности од радијације“.

Грађанима се саветује да се у случају напада склоне у подрум, да не излазе и информишу се преко радија, ТВ-а, рачунара или мобилног телефона. „Веома оптимистично!“, навео је један корисник Твитера.

Ово су стандардна упутства за рад, а недавно су овековечена када је управа за ванредне ситуације града Њујорка објавила јавно саопштење на исту тему. Према информацијама пронађеним на постерима у америчким подземним железницама, ову конкретну поруку објавило је Министарство за унутрашњу безбедност

Извор: Јутарњи лист