Спорт

СРАМОТА! Новак Ђоковић освојио титулу, а овако ће изгледати најновија АТП листа

НОВАК Ђоковић је фантастично одиграо АТП турнир у Тел Авиву, али то му баш и није од неке велике користи у смислу светског рангирања.

Подсетимо, Новак Ђоковић је са 3.572 бодова дошао у Израел, и то као седми на АТП листи, а иако је пехар подигао – стање на рангирању није баш онакво какво би требало да буде када је Ноле у питању.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Новак Ђоковић је на маестралан начин победио Марина Чилића у финалу турнира у Тел Авиву, а тиме је освојио 250 АТП бодова, пошто на овом турниру нико није бранио освојене поене, јер је надметање обновљено после дуге паузе (последње издање турнира одржано је 1999. године).

Ипак, увећање поменутог бодовног салда за овај учинак који доноси титула у Тел Авиву, није Новака помериlo на АТП листи – и даље ће бити седми, са 3.820 бодова.

Испред њега ће од понедељка бити и шестопласирани Стефанос Циципас са 4.810, и петопласирани Александер Зверев са 5.040, затим Рус Данил Медведев са 5.065, док ће на треће место (због губитка 205 бодова) пасти Каспер Руд, са 5.645.

Норвежанина ће престићи Рафаел Надал који ће бити други са 5.810 бодова, а на првој позицији ће остати Рафин млади сународник из Шпаније, Карлос Алкараз, са 6.740.

И, ако се сада у први план изнесу речи некадашњег тенисера, а тренутно ТВ коментатора, Мише Зверева, који је данас цитирао Григора Димитрова („Пре неколико година сам имао 7000 бодова и био сам седми на свету, а Алкараз сада има мање од 7000, а први је“), то сасвим лепо подсећа на оно што се Новаку десило.

Невероватном одлуком да се на Вимблдону не само не додељују бодови („јер Руси не могу да учествују“ – одлуком Вимблдона), већ се и одузимају претходни, Ђоковићу је обрисано 2.000 бодова које је освојио 2021. као шампион (титулу је одбранио победивши Ника Кирјоса) па зато Србин данас тавори на седмом месту АТП листе.

Са тих 2.000 бодова, данас би имао 5.820, односно био би испред Надала, а да не спомињемо сада и Новакова друга тениска одсуства у 2022, како због здравствених одлука појединих земаља (није могао у Сједињене Америчке Државе), тако и због политичких одлука (депортација из Аустралије почетком године, када је проглашен „опасним по тамошње друштво, одлуком министра који је поништио одлуку суда).

Било како било, Новак Ђоковић је повратак такмичарском тенису, после дуге паузе, од титуле на Вимблдону, обележио новим шампионским пехаром, чиме је само најавио – да му уопште не пада на памет да одустане од повратка на светски врх „белог спорта“, коме и припада.

 

Извор: Новости.рс

Ознаке