Свет

ШТА БИ СЕ ДЕСИЛО АКО БИ СЕ ГЛОБАЛНА ЕКОНОМИЈА ПОДЕЛИЛА? ММФ проценио ко би био највећи ГУБИТНИК

Pixabay.com

Азијско-пацифички регион изгубио би више него било који други регион ако се глобални трговински систем поцепа услед геополитичких тензија, упозорио је Међународни монетарни фонд (ММФ).

Земље Азије и Пацифика могле би да изгубе више од 3,0 посто бруто домаћег производа (БДП) ако трговина буде прекинута у секторима погођеним недавним санкцијама САД према Кини на коришћење чипова произведених било где у свету помоћу америчких алата и ако се нецаринске баријере у другим областима подигну на „ниво из доба хладног рата“, наводи се у истраживању ММФ-а објављеном данас.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То је двоструко више од пројектованих износа глобалних годишњих губитака.

Сектори у азијским земљама би због смањене трговине могли да претрпе у просеку губитке запослености од чак 7,0 посто, додао је Фонд.

– Када је реч о даљем повећању трговинских неизвесности и рестриктивних мера, то ће на крају ескалирати у фрагментацију тржишта и поделу света – рекао је Кришна Сринивасан, директор Одељења ММФ за Азију и Пацифик на данашњој конференцији за новинаре у Сингапур, преноси ЦНБЦ.

Он је навео да „Азија ризикује да изгуби много јер је кључни играч у глобалним ланцима снабдевања, и у фрагментираном свету ризикује да изгуби више од било кога другог“.

Знаци глобалне фрагментације појавили су се током трговинског рата између САД и Кине 2018. Међутим, још већу забринутост изазивају нови сигнали фрагментације, попут рата Русије и Украјине. Санкције Русији додатно су подигле неизвесности везане за трговинске токове, саопштио је ММФ.

Неизвесност у погледу трговинске политике, не само рестриктивне мере сама по себи, могла би да спута економску активност јер компаније паузирају запошљавање и улагања, а нове фирме одлажу улазак на тржишта, наводи се у извештају.

Примера ради, ММФ је утврдио да су трговинске тензије између САД и Кине 2018. утицале након две године на пад инвестиција за око 3,5 посто.

ММФ напомиње да се његово истраживање фокусирало на утицај фрагментације на трговину, али да би тај процес могао да има и друге дубље последице, као што је „распад финансијских веза“.

– Финансијска фрагментација може довести до краткорочних трошкова од брзог обезвређивања финансијских позиција и дугорочних трошкова од смањене диверсификације и споријег раста продуктивности услед пада директних страних инвестиција – објашњава ММФ.

Ова међународна финансијска организација позива земље да повуку штетна трговинска ограничења и смање неизвесности отклањањем баријера у њиховим политикама.

– Већи нагласак може бити стављен на дигитализацију, улагања у образовање… и што је најважније, на међународну сарадњу, јер желимо да избегнемо ризик од фрагментације… важно је да сви делујемо сада, да делујемо заједно – рекао је Сринивасан.

Присутна је и забринутост у погледу одлива капитала из Азије јер каматне стопе у овом региону заостају за онима у Сједињеним Државама. Ипак, за сада је тај проблем и даље „управљив“, додао је Сринивасан, напомињћи да је ситуација с токовима капитала у Азији мешовита.

 

Извор: Тањуг, Блиц