Русија

ШТА ЗНАЧИ ПОСЛЕДЊА ПУТИНОВА ОДЛУКА? Председник Русије је прогласио ратно стање, али је ПРЕЋУТАО ово

Председник Русије Владимир Путин саопштио је данас да ће у украјинским областима које су се на референдуму изјасниле за прикључење Русији бити уведено ратно стање. Како преносе руски медији, ратно стање у Доњецку, Луганску, Херсону и Запорожју подразумева следеће:

– евакуација комерцијалних, друштвених и културних објеката, као и привремено премештање становника у безбедна подручја

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– увођење посебног режима уласка и изласка са територије, као и ограничавање слободе кретања по њој

– одузимање имовине неопходне за потребе одбране уз накнадно плаћање од стране државе

– забрана изласка грађана из земље.

Закон, објављен на сајту Кремља, даје далекосежна ванредна овлашц́ења шефовима Луганске, Доњецке, Запорошке и Херсонске покрајине које је Русија поставила, а које је Русија недавно прогласила припојеним након лажних референдума.

Указ Кремља такође ставља Русију на јаче економске темеље. Путин је наредио „економску мобилизацију“ у осам провинција које се граниче са Украјином, укључујуц́и Крим, који је Русија анектирала 2014. Путин је рекао да даје додатна овлашц́ења лидерима свих руских провинција да одржавају јавни ред и повец́авају производњу у знак подршке рату Москве, који улази у осми месец. Закон такође ограничава слободу кретања у и из осам руских провинција које се граниче са Украјином.

Законодавство указује да може укључивати и ограничења путовања и јавних окупљања, строжу цензуру и шира овлашћења агенција за спровођење закона.

Кевин Ротрок, уредник независног руског новинског медија Медуза, каже како проглашење ванредног стања даје Кремљу чвршћу контролу над окупираним подручјима.

Новинарка Фарида Рустамова је навела могућност увођења полицијског часа, скривање још података под изговором о поверљивости, ограничења и заплене оружја и дроге, забране штрајкова радника, принудни рад у одбрани и још много тога.

Стварни декрети Кремља иду много даље него што је Путин изнео у свом говору (као и обично) о ратном стању, каже Џејк Кордел, новинар Ројтерса, јер би могли да подразумевају свеобухватне нове безбедносне мере, ограничења кретања, провере возила и велику „економску мобилизацију“ широм већег дела западне и јужне Русије.

Извор: Блиц