Свет

СТОЛТЕНБЕРГ ПОТВРДИО: НАТО шаље на стотине јединица, као помоћ Украјини

НАТО ће наредних дана Украјини испоручити системе противваздушне одбране (ПВО).

Системе ће испоручити како би помогао тој земљи да се одбрани од дронова, укључујући и оне из Ирана, које Русија употребљава за гађање виталне инфраструктуре, рекао је данас генерални секретар алијансе Јенс Столтенберг.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Обраћајући се на безбедносној конференцији у Берлину, он је рекао да је одговор на последње руске ударе да се појача помоћ Украјини и да јој се испоручи још више система противваздушне одбране, преноси Ројтерс.

Североатлантски савез ће у најскорије време испоручити Украјини стотине јединица опреме за борбу против беспилотних летелица, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг говорећи на берлинском спољнополитичком форуму.

– НАТО ће наредних дана испоручити Украјини системе за борбу против беспилотних летелица, стотине активних станица за ометање – прецизирао је Столтенберг.

Украјина је саопштила да је у масовним нападима дронова уништена готово трећина њених електрана током протекле недеље, након што је Русија појачала своје нападе на инфраструктуру далеко од линије фронта пошто је претрпела низ војних неуспеха од украјинских трупа, наводи британска агенција. Ирански званичници рекли су Ројтерсу да је Техеран обећао да ће Русији, чије војне напоре у Украјини ометају санкције Запада, испоручити ракете, као и више дронова.

„Ниједна нација не би требало да подржава илегални рат Русије против Украјине“, навео је Столтенберг.

Извор: Танјуг