Русија

УКРАЈИНА У НЕВЕРИЦИ! Путин потписао указ – ово је наложио влади Русије!

Руски председник Владимир Путин наредио је да нуклеарна електрана Запорожје буде преутзета у руско власништво.

Руски председник Владимир Путин наложио је преузимање објеката Запорошке нуклеарне електране (ЗНПП) у власништво Руске Федерације, наводи се у указу шефа руске државе, објављеног у среду. „Влада Руске Федерације мора да обезбеди да нуклеарни објекти Запорошке нуклеарке и друга имовина неопходна за спровођење њених активности буду примљени у власништво Руске Федерације“, пише у документу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Путин је такође наложио влади да створи федерално државно унитарно предузеће „Запорожје НЕК“ како би осигурало безбедност својих објеката. Одвојени ставови уредбе налажу Влади Руске Федерације да утврди аспекте који се односе на регулисање активности ЗНПП за период до 2028. године. Конкретно, Кабинет министара треба да утврди специфичности коришћења финансијских и других средстава за обезбеђење безбедности нуклеарних електрана и издавање дозвола за право извођења радова. Шеф руске државе је такође упутио да се размисли о детаљима савезног државног надзора над безбедношћу у нуклеарној електрани.

Крајем августа објављено је да је свих шест реактора највеће нуклеарне електране у Европи искључено из система, наводно због пожара који букте у близини нуклеарке услед артиљеријске ватре. Москва је за то кривила Украјину, а Кијев је узвратио на исти начин, пребацивши одговорност за такву ситуацију на Русију.

 

 

 

 

 

 

Извор: МОНДО