Свет

УКРАЈИНАЦ ИЗНЕО ТАЈНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Путин неће дочекати крај рата, шпијун сеје панику

Један од шефова украјинских шпијуна тврди да има поуздане информације из врха Кремља.

Украјински шпијунски експерт казао је да Владимир Путин неће дочекати крај рата у Украјини на месту председника Русије, пренели су британски медији. Како је рекао, и њему је јасно да руске трупе трпе тешке губитје на истоку Украјине, те да се тон око рата у Москви све више заоштрава. По њему, све је више гласова који сматрају да Путин рат води неуспешно и стратешки лоше. Врх Кремља и руска политичка елита су све незадовољнији ситуацијом на фронту и већ су почели да врло отворено причају о могућој смени у врху власти.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Херсон је најважнији
Руске снаге се тренутно потискују и из Херсона, а украјинске снаге већ су кренуле у контраофанзиву да овај град потпуно преузму. Према неким анализама, враћање херсонске територије могла би довести до тога да украјинска војска потпуно преузме град до краја новембра. Уколико се то деси, каже шеф украјинских шпијуна, то би могло довести до Путинове смене, а ако се то и не деси тад, тврди исти извор за британске медије, он сигурно неће дочекати крај рата на месту председника. Ову тезу подупруо је и украјински генерал-мајор Кирило Буданов.

„Тешко да ће преживети на врху власти. Тренутно се у Русији воде активне дискусије о томе ко ће га заменити на челу државе“, казао је Буданов, додавши да руски напади на украјинску енергетску инфраструктуру јесу штетни, али не и критични. Његови коментари долазе у тренутку кад су руски напади фокусирани на украјинске енергетске ресурсе.

Руси размештају нуклеарно оружје?
Међутим, британски медији су изнели страховање, које су изнели и многи политичари на Западу, да би руске снаге могле да лансирају нуклеарне ракете уколико Херсон падне у руке Украјинаца. Обевештајни извори тврде да су у тој области примећено померање војне опреме, а многи спекулишу да би могло бити речи и о нуклеарном наоружању. Према неким проценама, циљ напада нукеларним пројектилима могла би бити брана, што би довело до поплава и великих људских жртава, како због подивљале воде, тако и због високог зрачења.

 

Извор: Мондо