Свет

УКРАЈИНЦИ ПРИЗНАЛИ: Не иде како смо планирали

Украјински гувернер Сергеј Хајдај истакао да напредовање украјинског противнапада у источном региону Лугањск успорава лоше време и снажан отпор руских снага.

„Напредовање наших снага не иде брзином којом бисмо хтели да иде. Руске снаге имале су времена за јачање својих резервних јединица. Видимо доста мобилизованих војника, међу којим су и осуђеници. Руси су имали времена за минирање великих подручја“, рекао је Хајдај.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подсетимо, Лугањск је један од четири региона Украјине које је руски председник Владимир Путин у септембру прогласио руском територијом.

Хајдај је рекао да је Москва послала „неколико хиљада“ мобилизованих јединица у Лугањск како би успорила украјински контранапад.

„У Лугањску је пуно мобилизованих јединица, говорим о неколико хиљада људи. Око Бахмута их је више хиљада и умиру у великом броју. Руси шаљу јединице напред како би лоцирали наше позиције. Они неће моћи да се пробију, али су и даље људи који могу да повуку окидач“, рекао је Хајдај.

Додао је да украјинске снаге и даље напредују око једног до три километра дневно на неким деловима бојног поља и то упркос лошем времену које, како је рекао, „не доприноси нашем напредовању“.

Рекао је да су се најтеже битке водиле око Билохоривке и Сватова.

Закључио је да Руси гранатирају села која Украјинци ослободе.

Извор: Индекс