Свет

УПОЗОРЕЊЕ БЕЛЕ КУЋЕ ЈЕ ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ

Саудијска Арабија и Русија, као лидери енергетског картела ОПЕК плус, договориле су се у среду о свом највећем смањењу производње у више од две године у покушају да подигну цене, супротстављајући се напорима Сједињених Држава и Европе да угуше огроман приход.

Москва жање од продаје сирове нафте.

Председник Бајден и европски лидери позвали су на већу производњу нафте како би се смањиле цене бензина и казнила Москва због њене агресије у Украјини. Русија је оптужена да користи енергију као оружје против земаља које се противе њеној инвазији на Украјину, а кључ одлуке није могао бити промашен.

– Ово се потпуно коси са оним што Бела кућа жели, а управо то жели Русија – рекао је Бил Фаррен Прајс, шеф макро анализе нафте и гаса у Енверус, истраживачкој фирми.

– То такође ставља Саудијску Арабију на дипломатски „курс судара“ са Сједињеним Државама, рекао је он.

Смањење од два милиона барела дневно представља око 2 процента глобалне производње нафте. Смањењем производње, ОПЕК Плус је такође настојао да да изјаву енергетским тржиштима о кохезији групе током рата у Украјини и њеној спремности да брзо делује у одбрани цена, кажу аналитичари.

– Радије бисмо били превентивни,него да нам је жао – рекао је он.

Чинило се да је то дало жељени резултат: цена нафте Брент, која је пала током лета, порасла је за више од 1,5 одсто након састанка, продужавајући раст последњих дана и враћајући цене на нивое последњи пут виђене средином септембра, наводи Њујорк Тајмс.

Као одговор, званичници Бајденове администрације рекли су да ће председник наложити Одељењу за енергетику да пусти 10 милиона додатних барела нафте из Стратешких резерви нафте у новембру.

Раније ове недеље, секретар за штампу Беле куће, Карин Жан-Пјер, рекла је новинарима да администрација не планира да настави са ослобађањем након што је истекао шестомесечни напор да се пусти милион барела дневно како је планирано крајем овог месеца.

Неколико сати пре састанка ОПЕК плус, Европска унија је покренула план да ограничи цену руске нафте, у координацији са Групом 7 земаља и другима. Састанак у среду одржан је у седишту ОПЕК-а у Бечу, први пут од марта 2020.

Међу присутнима је био и потпредседник руске владе Александар Новак, који је одиграо кључну улогу у неговању сарадње са другим великим земљама произвођачима нафте.

У настојању за вишим ценама нафте, Кремљ можда користи де фацто лидера ОПЕК-а, Саудијску Арабију, чији министри желе будућу сарадњу Москве у енергетским питањима, да Западу поскупи предузимање мера против Русије.

– У мери у којој цене расту, за Европу бити много изазовније да настави са санкцијама руској нафти у децембру – рекао је Бхусхан Бахрее, извршни директор S&P Global Commoditi Insights.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс