Регион

УВОЂЕЊЕ ЕВРА ЈЕ ЈЕДНОСТАВНО ЗА ГРАЂАНЕ: Већ сада имамо користи од уласка у Еврозону

Фото: Pixabay.com

Гувернер Хрватске народне банке Борис Вујчић рекао је данас да ће се увођењем евра Хрватска придружити највећој валути на свету и да би то за грађање требало да буде једноставно.

Он је говорио о увођењу евра у склопу информативне кампање Дани евра у Загребу и рекао да је замена готовине бесплатна и да би за грађане било најбоље, како је објаснио, да положе готовину у банку и онда се аутоматски 1. јануара мења у евро.

– Све финансијске обавезе и кредити се мењају на начин да никоме неће бити лошији услови него што су били раније – истакао је Вујчић за хрватски Н1.

Он је саопштио да је у Хрватској дистрибуција готовине већ почела, да се кренуло у снабдевање банака, а након тога Финансијске агенције и Хрватске поште, који ће даље дистрибуирати готовину према компанијама и грађанима.

Вујачић је истакао да неће бити проблема и да сматра да ће Хрватска лагано прећи у еврозону.

– Већ сада имамо користи од уласка у еврозону. Ако упоредимо Хрватску са земљама ЕУ које не иду у еврозону, финансијски услови су бољи, рејтинг нам је порастао, каматне стопе су ниже,… Према искуству других земаља, након уласка у еврозону стандард грађана је порастао. То можемо очекивати и за Хрватску – саопштио је гувернер Хрватске народне банке, преноси портал Сеебиз.

Службена валута у Хрватској од 1. јануара биће евро, куне се могу користити до средине јануара, а замена куна за евре у готовини биће могућа у банкама, пословницама Финансијске агенције и Хрватске поште током годину дана од датума увођења евра, односно током 2023.

 

 

Извор: Тањуг, Блиц

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

октобар 2022.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31