Србија

ВАЖНО! Упозорење пред састанак у Београду: „Хитно се морају предузети мере“

Министар спољних послова Аустрије Александер Шаленберг упозорио је, да ако се под хитно не предузму мере, талас миграције може засенити онај из 2015. године.

Шаленберг је, уочи састанка у Београду који ће окупити министре спољних и унутрашњих послова Србије, Аустрије и Мађарске, као наставак недавног трилатералног самита у Будимпешти, указао да је миграциони притисак на спољне границе масивно повећан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је истакао да је даљи миграциони потенцијал из низа трећих држава де факто неограничен.

„У фокусу разговора биће даље интензивирање криминалистичко-полицијске сарадње између Мађарске, Србије и Аустрије“, најавио је министар унутрашњих послова Аустрије.

На састанку у Београду биће речи о детаљима и конкретној промени планова за сузбијање ирегуларне миграције дуж балканске руте.

У Бечу истичу да ће бити речи о појачаној заштити српске границе према Северној Македонији, али и усаглашавању визног режима Србије.

Министарство унутрашњих послова Аустрије као главне разлоге за јасан раст броја захтева за добијање азила у Аустрији протеклих месеци види пре свега у безвизном режиму који Србија има са Индијом и Тунисом.

Од јануара до августа је у Аустрији поднето 56.149 молби за азил, а удео Индијаца и Тунишана се значајно повећао, и то за 20 пута.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг

Ознаке