Србија

ВЕЛИКА АКЦИЈА ПОЛИЦИЈЕ: Ухапшени су

Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције, по налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужулаштва у Краљеву, ухапсили су 19 особа због сумње да су малверзацијама омогућили једној особи стицање дипломе економског техничара.

Ухапшени су И. Ј. (51), бивше одговорно лице једне средње школе у Крушевцу, као и наставници В. Н. Ј. (47), Н. Т. (51), С. М. (34), С. С. (47), Б. Н. (35), А. С. (43), Б. И. (54), Љ. М. (43), Н. Ж. (43), И. П. (47), Б. Ц. (49), Ј. Л. (52), В. М. (54), И. С. (63) и Д. И. (49), због постојања основа сумње да су извршили кривично дело злоупотреба службеног положаја. Кривичном пријавом за исто кривично дело биће обухваћен још један четрдесетдеветогодишњи наставник.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Због постојања основа сумње да је извршила кривично дело фалсификовање исправе, ухапшена је Ј. М. (41), која се сумњичи да је противправно стекла диплому, док се њена мајка Д. М. (66) и А. Л. (45) терете за кривично дело трговина утицајем. Сумња се да је И. Ј., у мају 2020. године, искоришћавањем свог службеног положаја сачинио и издао диплому неистините садржине о завршеној школи Ј. М. И. Ј. се терети да је лажно приказао да је Ј. М. стекла звање економски техничар, иако је знао да она није присуствовала настави, полагала предмете и матурски испит пред комисијом, већ је сачинио лажну пријаву о њеном упису у ту школу и променио датум подношења пријаве.

На тај начин он је, како се сумња, формално правно створио неопходне услове да донесе решење о признавању наставних предмета и сачини уговор о доквалификацији и преквалификацији са учеником Ј. М. у вредности од 1.075 евра, али новац није уплатио на текуће рачуне нити евидентирао у пословној документацији школе, већ га је задржао за себе. И. Ј. је осумњиченој омогућио стицање додатног образовања на основу чега се она запослила у једном дому здравља у Сремској Митровици.

Осумњичена Д. М., која је мајка Ј. М., терети се да је, у мају 2020. године, преко А. Л., осумњичене да је била посредник приликом стицања дипломе, обећала поклон тадашњем одговорном лицу средње школе И. Ј. уколико њеној ћерки изда диплому. Такође, наставници у тој школи су, како се сумња, прекорачили границе својих службених овлашћења на тај начин што су сачињавали записнике о полагању испита неистините садржине и омогућили тадашњем одговорном лицу те школе да изда диплому Ј. М.

Осумњичени су, уз кривичну пријаву, приведени надлежном тужилаштву.

Извор: Новости