Свет

ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ! Скоро половина земаља ЕУ повећала увоз робе из Русије

Тринаест земаља ЕУ је у јуну повећало увоз из Русије, преосталих четрнаест смањило је куповину руске робе, произилази из анализе РИА Новости података националних статистичких служби.

Лидер међу онима који су повећали увоз била је Словенија, која је скоро удвостручила увоз руске робе у односу на мај. Шпанија је такође значајно повећала увоз (за 69%). На трећем месту по овом показатељу је Шведска (48%).

Четврто место заузела је Белгија, која је у монетарном смислу повећала увоз за четвртину. Првих 5 затвара Пољска, која је током месеца повећала испоруке из Русије за 19%. Увоз су повећале и Бугарска, Данска, Летонија, Малта, Румунија, Словачка, Хрватска и Естонија.

Истовремено, четрнаест земаља ЕУ смањило је увоз руске робе. Kипар је предњачио са смањењем увоза од 92%, а следе Аустрија (40%) и Луксембург (37%). Међу земљама са максималним падом снабдевања из Русије су и Финска (пад од 27%), Португал и Чешка (пад од 23%). У јуну су увоз руске робе смањиле и Мађарска, Немачка, Грчка, Ирска, Италија, Литванија, Холандија и Француска.

Немачка је у јуну највише увезла у монетарном смислу – увезла је руске робе у вредности од 3,5 милијарди евра, а следе Италија (2,6 милијарди евра) и Холандија (1,7 милијарди евра). На четвртом месту је Белгија (1,3 милијарде евра), на петом – Француска (1,2 милијарде евра).

Малта је у јуну постала земља са најмањим увозом из Русије међу земљама ЕУ – 365,4 хиљаде евра. Луксембург је увезао руске робе у вредности од 2,9 милиона евра, Kипар – 5,6 милиона евра. Хрватска је купила руске робе за 12,1 милион евра, а Ирска за 17,5 милиона евра.

Након што је Русија покренула специјалну операцију у Украјини , ЕУ је почела да уводи санкције Русији, укључујући и увоз руске робе и сировина. Такође, неке европске земље су одбиле да пређу на плаћање руског гаса у рубљама, услед чега им је Гаспром обуставио испоруке.

Због санкција и политике напуштања руског горива, западне земље суочене су са растом цена енергената и налетом инфлације. У контексту поскупљења горива, пре свега гаса, индустрија у Европи је у великој мери изгубила своје конкурентске предности, што се одразило и на друге секторе привреде. Такође, САД и европске земље суочавају се са рекордном инфлацијом у последњих неколико деценија.

 

Извор: Webtribune.rs

Ознаке

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

октобар 2022.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31