Србија

ВИСОКЕ ТЕНЗИЈЕ: Рат на Косову могућ већ следеће недеље

Ако не буде одложена одлука о пререгистрацији возила на КиМ, „већ следеће недеље можемо имати рат на северу Косова“, оцењује наш стручњак.

Драгиша Мијачић са Института за територијални економски развој и координатор Националног конвента за поглавље 35 (преговори Београда и Приштине) каже да ћемо имати оружане сукобе између локалног становништва и косовске полиције.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Тензије су на изузетно високом нивоу. Имамо исту ситуацију као што је било на Косову од 1993. до 1996. године. Немојмо да се деси 1997-98. година када су албански терористи почели да убијају српске полицајце“, поручује Мијачић.

На питање да ли председник Србије Александар Вучић смирује тензије данашњим разговорима са Србима са севера Косова, он мисли „да су и председник и Српска листа послали јасну поруку, Српска листа је најавила мирне протесте, а Вучић је рекао да неће први реаговати, али да ће стати уз Србе са Косова“.

Подсећа да је председница Косова Вјоса Османи оптужила српску страну да прети незаконитим мерама јер Косово спроводи закон и да користи руске методе.

„Косовска страна мисли да ће укључивањем у цео наратив Русије и руске агресије моћи да задобије пажњу међународних актера да решава силом ситуацију на северу Косова. Ово је таква игра да једни очекују реакције других. Не верујем да ће Београд послати војску и тенкове на север, али сам сигуран да има механизме који ће или смирити ситуацију или поспешити да се решава другим средствима“, оцењује Мијачић.

Он истиче да се чека на потез косовског премијера Аљбина Куртија, додајући да би 3. новембра требало да буде потписано неколико споразума, затим средином месеца укидање виза за грађане Косова, и да до свега тога неће доћи ако дође до нестабилности на северу.

„Имамо и француско-немачки предлог који на неки начин у догледном периоду покушава да реши питање Косова. Све ће то бити уништено ако се Курти не повуче сад… Свака нестабилност на северу, вратиће Косово неколико година уназад“, сматра Мијачић.

Додаје да нико не зна како ће Курти да одреагује, као и да су реакције Вучића и Српске листе реактивне, а не проактивне.

Наводећи да је Курти непредвидив политичар, подсећа да је ове године донео две аутономне одлуке – да не дозволи одржавање референдума и избора на Косову, а није ни уписао земљиште манастира Високи Дечани у катастар, што је од њега тражио чак амерички председник Џозеф Бајден.

„Он покушава да заокружи свој суверенитет. Одлука о пререгистрацији није противна косовским законима, али сви траже да се она реши мирним путем, а не преко ноћи као што би то могло да се деси 1. новембра“, рекао је он.

Мијачић истиче да је „јако битно да се сачува мир“ јер је, како наводи, ситуација веома озбиљна и компликована и да се чује доста порука које забрињавају јавност и на северу Косова и овде.

„Постоји међународни притисак да се та одлука одложи још 10 месеци. Ако дође до примене ове мере, то ће засигурно значити немире, нестабилност на северу Косова. Није једноставно предвидети како би изгледао тај сукоб између локалног становништва и полиције Косова“, наводи Мијачић и додаје да верује да ће бити искоришћени механизми отпора властима из Приштине, путем блокада које су и раније користили.

Верује да и Приштина има разрађене сценарије, а „питање је и ко ће први одреаговати на ситуацију“.

„Питање таблица није тако једноставно, са једне стране то је техничко питање, а са друге емотивно… Сада је дошло на емотивни ниво, где се ово питање своди на то да ли сте за Србију или за Косово“, сматра Мијачић.

Подсећа да је већина грађана још 2018. године променила таблице, јер су РКС таблице неопходне за путовање у централно Косово, као и да је српска влада реаговала тек кад је престало важење КС таблица.

Извор: Косово онлајн