Свет

ЗЕЛЕНСКИ СЕ ПОЖАЛИО: Уништена нам је трећина електрана, све већи број градова остаје без струје

Фото: Фејсбук принтскрин

УКРАЈИНСКА ваздушна купола која је требало да штити Кијев и друге веће градове од руских ракета и дронова показала се као неефикасна, јер кроз њу пролазе руски „герањи“ и погађају енергетске и друге објекте.

Председник Владимир Зеленски је казао јуче да су Руси до сада уништили 30 одсто украјинских електрана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Војно и политичко руководство се хвалило ових дана како је, уз помоћ Американаца, успело да обједини различите ПВО системе, од оних совјетских, па до најновијих немачких, па ће то бити ефикасна заштита од руских напада. Али, показало се да је то празна прича, јер су и јуче од ране зоре у већини већих градова Украјине завијале сирене најављујући нападе из ваздуха.

Осим материјалне штете, у Кијеву су руски дронови имали и психолошки ефекат, јер су се грађани украјинске престонице уверили да их никаква „купола“ или „ракетни кишобран“ не могу заштити. Данима су украјински медији писали како ће „гвоздена купола“ коју су направили уз помоћ стручњака из НАТО земаља моћи да обара руске ракете и дронове.

– Повезивање старих совјетских ПВО система, преосталих С-300 и овог оружја које су добили са Запада може да штити од налета руске авијације, али не и од дронова. Узгред речено, зато руски авиони лете ниско како их не би регистровали украјински радари – објашњава московски експерт Алексеј Леонков и додаје да Украјинци виде дронове „герањ“ тек кад су им над главама и почну да зује као мопеди.

Западне земље су почеле да шаљу Украјини „антидроновске станице“ које могу на даљини да препознају и региструју долазеће беспилотне летелице. Али, колико ће оне бити ефикасне против руских „ројева дронова“, тек ће се видети.

Алексеј Арестович, саветник председника Украјине, казао је да Руси интензивно гађају јефтиним дроновима-самоубицама Кијев да би украјински ПВО потрошио ракете. Арестович је рекао да за одбрану Кијева имају 2.400 ракета. Блефира ли Арестович или не, тешко је рећи, али је сигурно да један део дронова стиже до циљева и разара украјинску инфраструктуру. Арестович је свестан да Руси могу да гађају непрестано два до три месеца и униште украјинску енергетику.

Руси су и јуче гађали енергетске објекте и војне фабрике. У Кијеву су на десној обали Дњепра погодили са три дрона термоелектрану број шест, па је део града остао без струје.

А у Харкову је тамошњи градоначелник Игор Терехов казао да су за пет минута биле две велике експлозије, а гађана је фабрика на периферији града. У току ноћи су гађани објекти у Кијевској и Дњепропетровској области.

Градоначелник Кривог Рога Александар Вилкул казао је да је погођена велика фабрика. И у Дњепропетровску су гађали не само енергетске објекте него и фабрике које производе за војску. У Житомиру после напада дронова нема ни струје ни воде.

Арестович је признао да украјинска војска није успела да реализује све планове око освајања новијих територија на истоку.

– Говорили смо да ћемо освојити Херсон и Сватово, али нисмо успели, јер смо се мало раскомотили. Сада је ситуација доста сложена, а биће још теже, због руске мобилизације. Руси су нашли начин како да нам се супротставе на бојном пољу – каже Арестович и најављује „могућу нову мобилизацију“ у Украјини.

Иначе, донедавно је и Арестович био у еуфорији, говорећи да је на Украјину пала „златна киша западног наоружања“.

Много хваљени турски дронови „бајрактар“ разочарали су Украјинце, јер их лако обара руска ПВО. Украјински политичар Сергеј Пашински казао је да је ефикасност турских дронова преувеличана. Многи дронови су оборени руским системима „Тор“. Како кажу руски официри, слабост „барјактара“ је што лети праволинијски, истом брзином и на истој висини и зато су лаки циљеви.

Извор: Новости