Србија

ЖУТИ КАРТОН ЗА КУРТИЈА, ТО ЈЕ ЗАХТЕВ ЕУ И САД!

Албин Курти (Фото: Ју тјуб)

Специјални изасланик америчке администрације за Западни Балкан Габријел Ескобар изразио је наду да ће приштинске власти позитивно реаговати на захтев САД, ЕУ и остатка земаља Квинте да се период пререгистрације српских возила на РКС таблице продужи за десет месеци.

Ескобар је за албански сервис Гласа Америке нагласио да још није добио одговор Приштине по том питању.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Надам се да ће позитивно реаговати на захтев, не само САД, већ и остатка земаља Квинте, Европске уније, као и специјалног известиоца Мирослава Лајчака – рекао је Ескобар.

Он је поновио да САД у потпуности подржавају француско-немачку иницијативу за дијалог Београда и Приштине, рекавши да очекује тренутак када би јавност са њом могла бити званично упозната.

– То је иницијатива за коју се залаже Европска унија. Ми је подржавамо, као и било какву активност у дијалогу којим посредује Европска унија. То је важно за регионалну и европску стабилност у време када се суочавамо с кризама у Украјини и другим деловима Европе – рекао је Ескобар.

Он је додао да се о детаљима разговара у контексту дијалога у ком је посредник ЕУ.

– Ми нисмо учесница у њему, али га подржавамо. Могао бих да замислим да би ускоро, после блиских дискусија са две владе, у вези са суштином тога могла бити ангажована јавност – навео је Ескобар.

Он је поновио да је став САД да „Косово мора да постане део Европске уније и мора бити интегрисано у евроатлантске структуре“ и да САД очекују да пет држава ЕУ које до сада нису признале једнострано проглашењу независност тзв. Косова, то учине.

– Путеви ка признању и европским интеграцијама су зацртани. То је дијалог који предводи Европска унија. Због тога сам константно охрабривао Владу Косова да то схвати озбиљно, да се поштено ангажује – и разматра решења која могу подразумевати неки компромис. На крају – признање независности и интерграције су кључне – сматра Ескобар.

На питање да ли ће ангажман САД бити појачан и какву ће улогу имати у свему томе, Ескобар је рекао да мисли да САД већ имају улогу и у том контексту навео је да је изграђено пуно партнерство са представником ЕУ и да су САД у потпуности ангажоване кроз земље Квинте.

– Верујемо да, с обзиром на то да се ствари одвијају на европском тлу и да обе стране имају аспирације према европским интеграцијама – да би процес требало да предводи Европска унија. Наша подршка је потпуна – у политичком и финансијском смислу, кроз изградњу капацитета и друге механизме којима је потребно осигурати да крајњи резултат, чак и уколико у међувремену буде остварен неки међурезултат, створи дугорочну стабилност за регион – поручио је Ескобар.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти раније је рекао да неће бити одлагања рока за регистарске таблице.

 

Извор: Srbija Danas