Србија

Ако хоћете да пустимо руку Русије – дајте нам праведну понуду за Косово

Фото: Јутјуб

МИНИСТАР спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да Београд жели да нађе заједнички интерес са западним земљама и договор око Косова, али да не може да пусти „једину руку која је држи изнад провалије“ по том питању, а то је рука Русије.

Дачић је у интервјуу за Глас Америке, на констатацију да је већ рекао да „можемо да уведемо санкције Русији, али не можемо да се одрекнемо Косова“, те зашто повезује те две ствари, Дачић је указао да је ријеч о логици великих сила.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

– Зашто велике силе Запада инсистирају да Србија уведе санкције Русији? Зашто не разумију позицију Србије? Па, исто тако и Русија неће разумијети позицију Србије – објаснио је Дачић.

Како каже, велике силе размишљају логиком својих интереса, а Србија логиком свог интереса, а то је да би Србија сада, када би говорила о Русији и Украјини, а да нема проблем територијалног интегритета, као што увијек и гласа, принципијелно, против те војне интервенције, а за очување принципа територијалног интегритета.

– И ми увијек тако гласамо, било да је ријеч о Косову, Украјини, неком другом дијелу свијета. А, западне земље и Русија селективно гледају на то, у једном случају се позивају на то, у другом случају раде другачије – рекао је Дачић.

На питање на основу чега вјерује да Русија не би промијенила своју позицију која тренутно одговара Србији, у вези са Косовом, ако би јој њени интереси налагали другачије, Дачић је одговорио да свака од великих сила користи аргументе који њој одговарају.

– У овом тренутку Русији одговара да се позива на то „кад може Косово, може и Донбас“. Али, није само Русија та која ће се на то позивати, па и Каталонија каже – кад може Косово, може и Каталонија. Да будем искрен, и Република Српска може сутра да каже „кад може Косово, може и Република Српска“ – указао је Дачић.

Са друге стране, наводи, Запад ће рећи да то није исто, да је Косово случај „суи генерис“ и – „немојте ви да се поредите са Косовом“.

– Ни једни ни други нису у праву. А ми морамо да се бринемо о нашим интересима. Односно, шта се дешава, да поједноставим то питање, да питам наше америчке партнере: ако уважавају наше интересе, шта је понуда, шта је приједлог за нас? Шта је то што би био заједнички интерес Србије и Америке, када је ријеч о нашим проблемима? Шта је то што је приједлог, ако је вама важно да Србија буде део ЕУ, да уведе санкције Русији и све остало? Ваљда су свјесни тога, ако ми то урадимо, ми остајемо без подршке Русије у Савету безбједности УН – рекао је Дачић.

На питање шта би била боља понуда, каже да је то праведна понуда за рјешење питања Косова.

– Не може понуда бити – гласајте за санкције Русији, а друга тачка примићемо Косово у УН и Савјет Европе. Па чекајте, нисмо ми пали с Марса, па сад не знамо да гледамо шта је наш интерес. То је за нас лоша опција – истакао је Дачић.

Поручује да Београд хоће договор, али да „нико не пушта руку док је изнад провалије, док не добије другу руку“.

– А која је то друга рука? Јер, они хоће да пустимо ту једну једину руку коју држимо. Ја сам потпуно конкретан и практичан, и то сам причао још 10 година уназад и у Вашингтону – све док је проблем Косова актуелан, ми морамо да водимо рачуна о онима који подржавају наше интересе око тога – нагласио је Дачић.

 

Извор: Танјуг