Православље

АКО ПОСТИТЕ, ОВО НИКАКО НЕМОЈТЕ ДА РАДИТЕ! Докторка саветује шта може бити опасно по организам

Pixabay.com

Др Светлана Станишић, професор физичке хемије, открива најчешће грешке које људи праве у исхрани током поста, а које лоше утичу на здравље.

Православни верници започели су Божићни пост који ће трајати тачно 40 дана. То подразумева одрицање од одређених намирница, али многи га схватају као дијету или гладовање. Гостујући у емисији „Пулс Србије“ на Курир телевизизији, др Светлана Станишић истакла је да сви треба да се потруде да више уносе намирнице биљног порекла. Како је објаснила, постоје три грешке које људи најчешће практикују, а које лоше утичу на здравље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Када је у потању пост, људи још од почетака цивилизације су схватили да треба прочистити организам с времена на време. То су схватили гледајући природу, јер су закључили да храна на неки начин прља тело, посебно храна животињског порекла. Тако су настале препоруке да треба да укључимо пост и да се одрекнемо неких телесних ужитака, а такође и вишка хране. Неки људи када крену са постом, не схватају шта је суштина поста. То је умереност, скромност и развијање неких карактеристика, односно практиковање милосрђа, љубазности, разумевања, попустљивости. Не односи се то само на храну, али када говоримо о храни, смањење енергетског уноса јесте добро“, рекла је др Станишић и упозорила на грешке које се често дешавају.

„Можемо да постимо тако што ћемо јести бели хлеб и маргарин, али то није добар начин за здравље. Када је у питању хришћански пост, односно да једемо више рибе, протеина, семенки, махунарки, људи се припремају тако што се преједају, а то не треба да раде. Више пажње треба да се обрати на то шта ћемо да уведемо после поста, да не оптеретимо дигестивни тракт. Људи који поштују суштину поста, воде рачуна о томе да не надокнађују храну након поста“, рекла је докторка.

Три најважнија савета
„Не треба да претерујете са уносом рибе због уноса живе. Ми протеине можемо да користимо кроз пасуљ, орашасте плодове или неке друге намирнице. Друго, то што се препоручује да средом и петком буде пост на води, то је одлично. Показало се да то позитивно утиче на дуговечност. Данас се то показало кроз научна истраживања. Ако се користи риба, најбоље је да не буде из фритезе, јер тиме неутралишемо унос добрих масти. Ако желимо да имамо позитивне ефекте из поста, треба да се придржавамо тих ствари. Треба да избегавамо велику количину белог хлеба, пецива, маргарина, посних колача“, рекла је докторка и додала:

„Посна храна може да се унесе у претераној количини и обично људи који посте претерују са уносом угљених хидрата. Постоје разне варијанте посних производа које лако могу да нас угоје. За гојење није важно само колико калорија унесемо, већ и какав је квалитет хране, да ли брзо подиже инсулин. Грицкање током целог дана онемогућава да смршамо. Суштина поста јесте да се одрекнемо хране и да се понашамо умерено и да с времена на време осетимо глад. Није нормално да читав дан проведемо да смо константно сити“, објаснила је др Станишић.

 

Извор: Мондо