Свет

АКО ЖЕЛИТЕ МИР, ПРИПРЕМИТЕ СЕ ЗА РАТ! Организује се гранична милиција граде се утврђења

Шеф руске групе плаћеника „Вагнер“, Јевгениј Пригожин, рекао је у петак, 11. новембра, да је његова организација почела да обучава цивиле у руским регионима који се граниче са Украјином да формирају милицију и граде утврђења.

– Вагнер помаже и наставиће да помаже становништву у пограничним областима да науче како да граде инжењерске структуре, да обучавају и да организују милицију – рекао је Пригожин, а преноси прес-служба његове компаније Конкорд.

Рекао је да је „велики број људи већ спреман да брани своју земљу“.

Пригожин је рекао да је Вагнеров главни циљ био да започне изградњу утврђења и школа за обуку у областима Белгорода и Курска, које су последњих месеци редовно биле на ватреном удару у нападима за које Москва окривљује украјинску војску.

– Ако желите мир, припремите се за рат – рекао је он, инсистирајући да сваки Рус има право да брани своју отаџбину како му одговара.

Пригожин је у септембру први пут открио да је основао „Вагнер“ 2014. да би се борио у Украјини и признао њено присуство у Африци, на Блиском истоку и у Латинској Америци.

То је дошло након што су он и Кремљ дуго порицали постојање групе. Служити као плаћеник за Русе је и даље незаконито.

Вагнерови борци били су на челу офанзиве Москве у Украјини, а видео који се појавио у септембру приказује Пригожина како посећује затворе и нуди уговоре затвореницима да се боре у замену за њихово пуштање.

Украјински званичници кажу да Пригожин шаље хиљаде војника регрутованих у руским затворима на линију фронта.

Пригожин, који је, такође, дуго оптуживан да води „фабрику тролова“ како би утицао на гласове у западним земљама, у понедељак је признао да се мешао у америчке изборе.

Некада тајна личност, 61-годишњак постаје све више јавна личност и аналитичари кажу да можда размишља о политичкој улози.

Овог месеца Вагнер је отворио седиште у другом руском граду, Санкт Петербургу.

Пригожин се у четвртак пожалио да је градски гувернер Јевгениј Беглов одбио да дозволи рад центру, оптужујући га да промовише интересе „украјинских националиста“.

 

 

Извор: Srbija Danas

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

новембар 2022.
П У С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930