Свет

АКО ЖЕЛИТЕ МИР, ПРИПРЕМИТЕ СЕ ЗА РАТ! Организује се гранична милиција граде се утврђења

Шеф руске групе плаћеника „Вагнер“, Јевгениј Пригожин, рекао је у петак, 11. новембра, да је његова организација почела да обучава цивиле у руским регионима који се граниче са Украјином да формирају милицију и граде утврђења.

– Вагнер помаже и наставиће да помаже становништву у пограничним областима да науче како да граде инжењерске структуре, да обучавају и да организују милицију – рекао је Пригожин, а преноси прес-служба његове компаније Конкорд.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Рекао је да је „велики број људи већ спреман да брани своју земљу“.

Пригожин је рекао да је Вагнеров главни циљ био да започне изградњу утврђења и школа за обуку у областима Белгорода и Курска, које су последњих месеци редовно биле на ватреном удару у нападима за које Москва окривљује украјинску војску.

– Ако желите мир, припремите се за рат – рекао је он, инсистирајући да сваки Рус има право да брани своју отаџбину како му одговара.

Пригожин је у септембру први пут открио да је основао „Вагнер“ 2014. да би се борио у Украјини и признао њено присуство у Африци, на Блиском истоку и у Латинској Америци.

То је дошло након што су он и Кремљ дуго порицали постојање групе. Служити као плаћеник за Русе је и даље незаконито.

Вагнерови борци били су на челу офанзиве Москве у Украјини, а видео који се појавио у септембру приказује Пригожина како посећује затворе и нуди уговоре затвореницима да се боре у замену за њихово пуштање.

Украјински званичници кажу да Пригожин шаље хиљаде војника регрутованих у руским затворима на линију фронта.

Пригожин, који је, такође, дуго оптуживан да води „фабрику тролова“ како би утицао на гласове у западним земљама, у понедељак је признао да се мешао у америчке изборе.

Некада тајна личност, 61-годишњак постаје све више јавна личност и аналитичари кажу да можда размишља о политичкој улози.

Овог месеца Вагнер је отворио седиште у другом руском граду, Санкт Петербургу.

Пригожин се у четвртак пожалио да је градски гувернер Јевгениј Беглов одбио да дозволи рад центру, оптужујући га да промовише интересе „украјинских националиста“.

 

 

Извор: Srbija Danas