Свет

АМЕРИКА ОШТРО ЗАГРМЕЛА! Кина и Русија штите Северну Кореју, ви то оправдавате!

САД су данас оптужиле Русију и Кину да штите Северну Кореју од даљих акција Савета безбедности Уједињених нација и навеле су да се изузетно труде да оправдају лансирање балистичких ракета Пјонгјанга.

САД, Британија, Француска, Албанија, Ирска и Норвешка затражиле су за данас састанак Савета безбедности УН након што је Пјонгјанг испалио више ракета, укључујући и могућу неуспелу интерконтиненталну балистичку ракету, пренео је Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Не можете да се одрекнете одговорности у Савету безбедности зато што би вам ДНРК могла продати оружје како би подстакла ваш агресивни рат у Украјини или зато што мислите да су они добар регионални тампон за Сједињене Америчке Државе – изјавила је америчка амбасадорка у УН Линда Томас-Гринфилд, мислећи на Русију и Кину.

Мало је вероватно да ће Русија и Кина пристати на било какву акцију Савета у вези са најновијим лансирањем ракета Северне Кореје, кажу дипломате.

– Савет треба да игра конструктивну улогу, а не да увек наглашава притисак – рекао је кинески амбасадор у УН Џанг Ђун.

Он је истакао да би у садашњим околностима Савет посебно требало да тежи ублажавању конфронтације, ублажавању тензија и промовисању политичког решења.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш осудио је раније данас недавна лансирања ракета Северне Кореје и позвао Пјонгјанг да одмах одустане од предузимања било каквих даљих провокативних акција, те да предузме хитне кораке за наставак преговора за денуклеаризацију Корејског полуострва.

 

Извор: Тањуг,Блиц